De Gedichtenwedstrijd 2023 geopend

01 OKT 2022 00:05 | Stichting Poëzieclub

De Gedichtenwedstrijd 2023 bekroont het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar 2022.

De competitie staat open voor professionele dichters én voor amateurs. De Gedichtenwedstrijd heeft als doelstelling: het genereren van aandacht voor poëzie, het enthousiasmeren van Nederlanders en Vlamingen voor de dichtkunst en het bieden van een podium aan bekende dichters en nieuwe talenten. Deelname en jurering zijn anoniem.

Inzenden kan van 1 oktober tot en met 31 december 2022 via: https://prijsdepoezie.poezieclub.nl/de-gedichtenwedstrijd

Deelname

Vanaf 1 oktober 2022 kan iedereen gedichten inzenden voor editie 2023 van De Gedichtenwedstrijd. De gedichten worden geanonimiseerd beoordeeld; dat maakt het selectieproces zo eerlijk mogelijk. In februari wordt een top 100 samengesteld en op 2 april wordt het winnende gedicht bekendgemaakt. Iedere deelnemer mag onbeperkt gedichten insturen. Per inzending wordt een tegemoetkoming gevraagd in de kosten van deelname van € 5,00. 

Prijzen

De winnaar ontvangt € 5.000, de tweede en derde prijs bedragen respectievelijk € 2.500 en € 1.000. Winnaars krijgen door de prijs een publiek (of een uitgever) en de 100 beste gedichten worden gepubliceerd in de speciale wedstrijdbundel, uitgegeven door Poëziecentrum Gent. Ook krijgen de 1000 beste gedichten vakkundige feedback op hun ingezonden gedichten.

Achtergrond

De Gedichtenwedstrijd beleeft zijn veertiende editie. Ten opzichte van voorgaande jaren is het prijzengeld lager omdat De Poëzieclub het benodigde geld voor de organisatie van de diverse prijzen niet volledig bij elkaar kreeg, en de kosten van deelname aan De Gedichtenwedstrijd niet wilde verhogen. Wel besteden we dit jaar extra aandacht aan het verbeteren van de feedback op de beste 1000 gedichten – een behoefte die naar voren kwam uit het deelnemersonderzoek dat eerder dit jaar is uitgevoerd.

De Gedichtenwedstrijd werd tussen 2009 en 2019 georganiseerd onder de naam Turing Gedichtenwedstrijd. Sinds het begin van de wedstrijd hebben ruim 22.000 dichters ruim 100.000 gedichten ingezonden. De vorige editie van De Gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Ruth Lasters, de tweede prijs was voor Lieke Gorter en de derde prijs voor August Tholen.

Organisatie

De Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub. De Poëzieclub wordt ondersteund door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, het Lirafonds, School der Poëzie en het Peterich/van Beuningen fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Justine Borkes fonds - en alle deelnemers.

Meer binnen de rubriek Media industrie