'Voorstel van CNV voor twee weken rouwverlof is te stellig want iedereen rouwt anders'

09 NOV 2023 14:25 | Moneybird

Dit is een expertquote van Edwin Vlieg, CEO, Moneybird.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: 'Rouw is geen ziekte', werknemers stuiten op onbegrip na dood dierbare | RTL Nieuws

Als een medewerker van ons iemand verliest, dan gun ik die persoon alle tijd om de zaken te regelen en om te rouwen. Daar ga ik niet met de stopwatch naast zitten, en dan vragen naar de overgebleven vakantiedagen. Dit overkomt iemand.

Het blijkt dat men ontevreden is met de lengte van het rouwverlof in de huidige regelingen en dat er behoefte is aan de verlenging ervan. Van onderhandelingen tussen de werkgever en werknemer moet natuurlijk nooit sprake zijn. Toch vind ik het voorstel van CNV om twee weken rouwverlof vast te laten leggen in de wet te stellig: iedereen rouwt immers anders. De één wil rustig doorwerken voor wat afleiding, maar de ander heeft tijd nodig om te rouwen en om het verlies te verwerken.

Als er tussen de werkgever en de werknemer over en weer een goede relatie is, dan regel je dat goed. Je kunt erop vertrouwen dat niemand misbruik van rouwverlof maakt: een medewerker verliest niet elke week een geliefde. Zorg dus voor een pragmatische maatwerkoplossing.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen