Veilig e-mailen in de zorg kan makkelijker en goedkoper

30 JAN 2024 11:55 | Amstelring

Veilige overdracht van persoonsgegevens is essentieel in de zorg en is dan ook aan strenge regelgeving gebonden. Veel zorgorganisaties nemen het zekere voor het onzekere en kiezen voor maatwerkoplossingen om veilig mailen te waarborgen. Die zijn vaak kostbaar, tijdrovend en gebruiksonvriendelijk. Maar bovenal onnodig en belemmerend. Dat blijkt uit een onderzoek dat Adapta, Amstelring, Brabantzorg en vier andere zorgorganisaties, door KPMG lieten doen. In het whitepaper (On)zin van veilig mailen is de belangrijkste conclusie: het veelgebruikte Google Gmail is veilig genoeg! Als alle zorgorganisaties overgaan op e-mail platforms die voldoen aan de veiligheidsnorm, dan kan er alleen al in de ouderenzorg zo’n 40 miljoen euro per jaar aan kosten bespaard worden. En voor medewerkers betekent dit: minder frustratie en meer tijd en ruimte voor de zorg. 

Het werk makkelijker maken  

‘Wij willen het werk voor onze medewerkers zo gemakkelijk mogelijk maken. Al die verschillende applicaties betekent: extra handelingen, wachttijd en vaak complexiteit, want ieder systeem heeft weer zijn eigen handleiding. Maar maken al die extra handelingen de data ook veiliger? Het onderzoek bevestigt: veilig mailen kan ook zonder extra applicaties. We gaan er dus snel afscheid van nemen. Dat bespaart onze medewerkers een hoop tijd en frustratie’, aldus Felicia Brandsma, bestuurder BrabantZorg.

Sector: stop met al die onnodige applicaties

Jeroen Lambriks, bestuurder Amstelring, vindt dat de hele zorgsector moet stoppen met maatwerk applicaties om e-mailen veilig te maken. ‘We maken het niet alleen onszelf lastig, maar ook onze verwijzers en doorverwijzers als huisartsen en ziekenhuizen. Ik denk dat we al een betaalbaar en veelgebruikt alternatief hebben. Waarmee we allemaal veilig én makkelijk kunnen e-mailen. En we besparen ook nog eens miljoenen aan kosten voor aanschaf, implementatie, ondersteuning en beheer. Waar wachten we nog op?’, vraagt Lambriks aan collega bestuurders. 

Laagdrempelig en toegankelijk

Uit het KPMG onderzoek blijkt dat Google’s Gmail platform, mits correct geconfigureerd, een prima alternatief is. Nick Zuiderwijk, Adapta Security Expert: ‘De crux zit ‘m in de juiste instellingen en gedegen eigen beleid. Maar dat is zeker geen hogere wiskunde. In principe kan Gmail binnen een paar dagen veilig up & running zijn. Behalve van Gmail maken veel organisaties gebruik van Outlook. We zijn dan ook in gesprek met Microsoft voor eenzelfde soort onderzoek. Dan is het aanbod aan veilige en toegankelijke platforms voor de zorgsector nog transparanter’, aldus Zuiderwijk.

 

Meer binnen de rubriek Zorg