Verpleeghuis Leo Polak viert 50ste verjaardag met bruisende feestweek

14 JUN 2022 17:02 | Amstelring Groep

Verpleeghuis Leo Polak bestaat dit jaar 50 jaar. Het kleurrijke en levendige huis in de Amsterdamse wijk Osdorp viert feest van 20 t/m 24 juni 2022. Het wordt een bruisende jubileumweek, met activiteiten voor bewoners en familie, buurtbewoners, medewerkers en andere betrokkenen. 

Het jarige verpleeghuis is vernoemd naar filosoof en jurist Leo Polak, geboren op 6 januari 1880. De hoogleraar van Joodse afkomst overleed tijdens de Holocaust in kamp Sachsenhausen. Zijn echtgenote, Henriette Antoinette Schwarz, dook onder en overleefde de oorlog. Ze werd actief binnen het Humanistisch Verbond. En vanwege haar welgestelde afkomst, kon ze instellingen waar ze bij betrokken was financieel ondersteunen. Dat gebeurde ook bij de oprichting van een bejaardenhuis op humanistische grondslag in de Amsterdamse wijk Osdorp. Het huis werd in 1972 geopend en kreeg de naam het Leo Polakhuis. 

Woonzorgcentrum Leo Polak in Amsterdam Osdorp

De festiviteiten van het 50-jarig jubileum

De feestweek voor het 50-jarig bestaan van verpleeghuis Leo Polak duurt van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni 2022. Ruth Boyd, locatiemanager: ‘Het is een jubileumweek voor alle betrokkenen: bewoners, revalidanten, cliënten, bezoekers van de dagbesteding, wijkbewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers. We maken er een bruisende tijd van met allerlei activiteiten, die we mede dankzij gulle giften van fondsen en sponsoren konden realiseren.’ Het verpleeghuis ontving giften van RCOAK, St. Joannes de Deo, Vrienden van Amstelring en Vrienden van het Leo Polak.

Opening feestweek: maandag 20 juni 2022, van 13.30 - 16.30 uur

  • Welkom en officiële opening

  • Erik Scherder: Zingen en Swingen met het Brain

    Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, start de officiële opening met een lezing ‘Zingen & Swingen met het Brain’, ontwikkeld in samenwerking met muziektherapeuten en een activiteitenbegeleider van Leo Polak.

  • Korte film ‘50 Jaar Leo Polak’

    Anekdotes, verhalen en ontwikkelingen komen aan bod in een korte film, gemaakt door Hester Dijkstra en geestelijk verzorger Tanne Baas. Filmmaker Hester laat bewoners, medewerkers en vrijwilligers aan het woord over hun ervaringen. Zoals bijvoorbeeld mevrouw Henriët, die 30 jaar vrijwilliger was in Leo Polak, wiens familie er woonde en die er nu zelf ook alweer 10 jaar woont. Ook de kleinzoon van Leo Polak, de heer Leo Samama, is te zien in de film.

  • Artiest Jorge Verkroost & pianist

  • Receptie

Verwennerij met kappers, barbiers en masseurs

Een van de andere activiteiten in de feestweek is de komst van 40 studenten van de opleiding Kapper van ROC van Amsterdam. Zij gaan bewoners die dat willen, mooi kappen en opmaken. Marjon: ‘Voor de heren hebben we twee barbiers geregeld. En wie wil kan ook een massage krijgen, want er zijn 4 professionele masseurs aanwezig. Na deze verwennerij staat er een fotograaf klaar voor professionele portretfotografie. De foto is een cadeautje, ook leuk voor de familie.

De feestweek zit bomvol activiteiten. Met speciale feesten voor bewoners met dementie, met een boottocht over de Amsterdamse grachten, een multiculturele modeshow, lekker eten uit allerlei culturen, verschillende artiesten en optredens, te veel om op te noemen.’

Over verpleeghuis Leo Polak

Aan de rand van de wijk Osdorp, met uitzicht op de weilanden van de Osdorperweg, ligt aan Saaftingestraat 8 het markante gebouw Leo Polakhuis, waar verpleeghuis Leo Polak onderdeel van uit maakt. In het verpleeghuis kunnen 233 cliënten verblijven. Er wordt verpleeghuiszorg, revalidatie, CVA-revalidatie, dementiezorg en palliatieve zorg geboden. Ouderen uit de omgeving zijn er welkom, bijvoorbeeld voor dagbesteding of fysiotherapie, in het restaurant of winkeltje en bij de biljarttafels. Ook de ouderen die in de naastgelegen seniorenwoningen van Leo Polakhuis wonen, zijn graag geziene gasten. Er werken zo’n 200 mensen in verpleeghuis Leo Polak, onderdeel van zorgorganisatie Amstelring.

Lees meer over Amstelring op: www.amstelring.nl

Meer informatie? Of als journalist aanwezig zijn bij de officiële opening of een ander moment in de feestweek? Contactpersoon: Antonette Bergmans, mail: abergmans@amstelring.nl, mobiel: +31 6 ​​22 72 17 96.

Meer binnen de rubriek Ouderenzorg