Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Geen Tour de France voor Kruijswijk na valpartij in de Dauphiné
Ongevallen en valpartijen komen met regelmaat voor bij het wielrennen. Wielrenner Steven Kruijswijk moet door een val helaas de Tour de France aan hem voorbij laten gaan. Valpartijen vinden vaak plaats als er in een peloton wordt gereden, maar ook als er obstakels op de weg staan.
Het rijden in groepen lijkt heel gevaarlijk, maar dit is niet de grootste veroorzaker van wielrenongevallen. Dat is het gedrag van de wielrenners zelf. Wielrenners vinden dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Wielrenners geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent).
Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat. Nu met de Tour de France en de zomer in het verschiet, kan het aantal wielrenners, én het aantal valpartijen in Nederland weer gaan toenemen. Vorig jaar belandden er 4.600 wielrenners op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis, bijna allemaal als gevolg van een val. Bewustwording van eigen gedrag en tijdens het wielrennen alert blijven op het gedrag van een andere wielrenners kunnen ongevallen en letsels voorkomen.
Dit is een origineel bericht van VeiligheidNL
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
20 NOV 2024
14 NOV 2024