Noï Boesten
Aanleiding:
Ruim helft gemeenten biedt in 2024 subsidie om wateroverlast in tuinen te beperken
Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is of de boel na een plensbui blank staat, doen er verstandig aan om na te gaan of hun gemeente voor verduurzaming van hun tuin subsidie verstrekt. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept daarom iedereen op vooral in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar ook voor alle vogels, insecten en andere soorten die het moeilijk hebben.
De zomermaanden staan weer voor de deur en hoewel veel mensen uitkijken naar mooi weer wordt het in flink wat tuinen ook vaak snikheet. Zo kunnen terrastegels op warme dagen makkelijk opwarmen tot 50 graden. Hoe fijn en ook nodig is het dan als er wat verkoeling is? Haal er dus tegels uit en zet er struiken of boompjes voor in de plaats of laat bijvoorbeeld tegen een muur wat klimplanten groeien. Dat zorgt ervoor dat zo’n muur al snel 10 tot 15 graden koeler aanvoelt.
Twee miljoen tuinen bij warm weer ovens
Ongeveer een derde van de Nederlandse tuinen is vrijwel volledig versteend. Dat betekent dat zo’n 2,2 miljoen tuinen op hete dagen een soort ovens worden, waarin de temperatuur tot ongezonde hoogte oploopt. Als je alleen al bedenkt dat het in een bos op een zomerse dag 20 graden koeler is dan in de stad, dan neem je toch direct maatregelen en ga je met groen aan de slag.
Steeds vaker extreem weer
Ook nog eens omdat we steeds vaker te maken krijgen met extreem weer en bij hevige regenval het water in de compleet versteende tuinen geen kant op kan. Gelukkig zien veel gemeenten nu dus dat er wat moet gebeuren en verstrekken ze hiervoor subsidie. Als IVN raden we mensen aan om daar gebruik van te maken, want van een koele, groene tuin, worden mens en dier gelukkig.
Dit is een origineel bericht van IVN Natuureducatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.