75-jarig jubileum Oorlogsgravenstichting

24 SEP 2021 13:27 | Oorlogsgravenstichting

Hierbij wil ik u uitnodigen voor de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Oorlogsgravenstichting op zaterdag 2 oktober. Een moment waarop we stilstaan bij het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers en de ruim 50 duizend graven waar de Oorlogsgravenstichting wereldwijd zorg voor draagt. Omdat het herdenken van het verleden ons kan helpen bij het inrichten van onze toekomst.

In het aankomende jaar zullen we uitgebreid stilstaan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers en hoe we hun verhalen kunnen blijven vertellen. We maken portretten van personen, staan samen met een aantal bekende Nederlanders op hun verjaardag stil bij een oorlogsslachtoffer door op die verjaardag verhalen te delen met kinderen omdat elke generatie recht heeft op deze verhalen. Ook maken we 52 portretten van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of gewelddadige conflicten daarna. Alleen als we deze verhalen blijven vertellen, kunnen we leren van het verleden.

Personen die op 2 oktober te spreken zijn:

> Piet Hein Donner, president Oorlogsgravenstichting

> Hans Boutellier, wetenschappelijk adviseur van het Verwey-Jonker Instituut

> Theo Vleugels, algemeen directeur Oorlogsgravenstichting

> Lisa Wade, presentatrice

> Peter van Uhm en Sara de Vries, nabestaanden

Over de Oorlogsgravenstichting

In Nederland zijn 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands Indië en tijdens recente (vredes)missies. Al deze mensen hebben een verhaal, hoe kort en eenvoudig ook. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden door hun verhalen te verzamelen, te delen op de website en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven overal in de wereld.

Het programma ziet er als volgt uit:

Host | Aldith Hunkar

Opening | Welkomstwoord van Piet Hein Donner, president Oorlogsgravenstichting

Onderzoek | Presentatie van de uitkomsten van een speciaal uitgevoerd marktonderzoek over de urgentie, functie en toekomst van herdenken in Nederland en het werk van de Oorlogsgravenstichting.

Reflectie | Hans Boutellier, wetenschappelijk adviseur van het Verwey-Jonker Instituut. Een analyse van de uitkomsten van het onderzoek geplaatst in het huidige tijdsbeeld en een bredere maatschappelijke context.

Wandeling | Wandeling over het ereveld naar een oorlogsgraf waar een bijzondere ontmoeting plaatsvindt met de nabestaanden van één van de 4000 oorlogsslachtoffers op Nationaal Ereveld Loenen.

Paneldiscussie | De Oorlogsgravenstichting heeft Piet Hein Donner, Hanna Timmers, Wim van der Donk en Mert Kumru uitgenodigd om in gesprek te gaan over de noodzaak, vorm en functie van herdenken en de maatschappelijke betekenis die daarin besloten ligt. Waarom herdenken we? Wat is het belang ervan? óf en zo ja, hoé betrekken we de internationale gemeenschap? Bekeken en beantwoord vanuit verschillende hoeken.

Jubileumjaar | Tot slot vindt de officiële kick-off van het 75-jarig jubileum plaats. We lichten een tipje van de sluier op over de verschillende activiteiten die u het komende jaar kunt verwachten.

R.S.V.P Graag voor 1 oktober 2021 om 12:00 via info@elinemaarse.nl Datum Zaterdag 2 oktober 2021 Tijden Vanaf 13.00 uur start de inloop in het educatie- en herdenkingscentrum. Het inhoudelijke programma start om 13.45 uur. Locatie Nationaal Ereveld Loenen - Educatie- en herdenkingscentrum - Groenendaalseweg 68, 7371 EZ Loenen Corona Het event is opgezet volgens de huidige maatregelen van de overheid rondom het coronavirus. Een coronatoegangsbewijs is vereist om de gezondheid en veiligheid van iedereen tijdens het event zo goed als mogelijk te kunnen waarborgen. Daarom wordt bij de ingang om een QR-code in de Corona Check App gevraagd - houd hier rekening mee. Informatie Voor meer informatie over het jubileumprogramma en interview-verzoeken: Eline Maarse, 06 188 036 50 of mail info@elinemaarse.nl. Met inhoudelijke vragen over de Oorlogsgravenstichting: Hélène Briaire, 06 139 675 11 of mail pers@ogs.nl.

Meer binnen deze rubriek