Wat is geluk?

20 SEP 2021 08:59 | KoepelKathedraal Haarlem

In de tentoonstelling Geloof in Geluk worden bezoekers gestimuleerd na te denken over die vraag, aan de hand van kunstenaars, schrijvers en musici. De zoektocht naar geluk gaat langs 27 plekken door de KoepelKathedraal in Haarlem waar kunstenaars, schrijvers, musici en theologen reflecteren op het onderwerp.

Thematentoonstelling

Geloof in Geluk is een tentoonstellingsroute door de KoepelKathedraal. De onderdelen bestaan uit kunst, tekst, fotografie, video, podcasts en muziek. De 27 onderdelen zijn zo gepresenteerd dat de architectuur en de sacrale ruimte van de grootse kathedraal ten volle beleefd kan blijven.

Beluister gelukservaringen van onder andere de Haarlemse burgemeester Jos Wienen en presentator Leo Feijen en lees geluksinzichten van dichter Emma van Hooff en priester Antoine Bodar. Bekijk de minimalistische kunstwerken van Martijn Duifhuizen en de monumentale installatie Let there be light van Simone van de Groot.

Voor de één zit geluk in verbinding, voor de ander in sport (beluister de podcast van Olympisch coach Robin van Galen), in reizen (te horen in de podcast van reisblogger Maaike Lut) of in eten, zoals bij actrice én kookboekenschrijfster Sanne Vogel. Zij ontwikkelde voor Geloof in Geluk een recept die bij een begeleidende inspiratietekst kan worden meegenomen om thuis van te genieten en om samen te delen.

Peter van Asselt is liturgisch bloemsierkunstenaar. Hij vertaalt in zijn werk de Bijbel naar      bloemenstukken. Voor Geloof in Geluk maakte hij twee bijdragen rondom ‘Groen Geluk’. Hij ontwierp samen met Tini Brugge de Kapel van Wijsheid en de Levensboom. Tini Brugge is biologe en auteur die geloof met de aarde, tuinen, voedsel en bloemschikken verbindt. De beide onderdelen nodigen te bezoeker uit tot contemplatie; stil te zijn en te reflecteren.

Verdieping

Naast de thematentoonstelling biedt de KoepelKathedraal ook een verdiepend programma aan. De eerste onderdelen van dit programma zijn hieronder te lezen.

Concert Matteo Myderwyk

Matteo Myderwyk is klassiek pianist en componist. Hij speelde onder meer op Lowlands, Oerol en in de Vondelkerk. Zijn werk is dynamisch en Myderwyk verkent graag nieuwe stijlen om mee te werken.

Matteo Myderwyk ontwikkelde speciaal voor Geloof in Geluk een de compositie Sanctus. Hij raakte geïnspireerd door de schoonheid en de mystieke sfeer van de KoepelKathedraal. Hij werkte een periode in de KoepelKathedraal aan zijn bijdrage en maakte gebruik van het transeptorgel en het koororgel op het hoogaltaar. In de studio werkte hij verder aan de compositie die hij specifiek afstemde op de plek: de trap naar het koor- en het Willibrordusorgel en het balkon bij het orgel.

Zondag 10 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur (het concert duurt 60 minuten, daarna is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken)

Ticket: €19,50 p.p.

Lezing ‘De reis van rust en geluk’ door Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Zij schreef o.a. het boek De kracht van rust dat werd verkozen als spiritueel boek van het jaar 2021. Voor Geloof in Geluk ontwikkelde zij vier video’s die werden opgenomen op de mooiste plekken in de kathedraal. Aan de hand van de vier treden van stilte: herademenen, struikelen, beminnen en uitreiken; neemt ze de bezoeker mee door de verschillende fases van stilte. Met korte opdrachten worden bezoekers uitgenodigd om mee te gaan op reis door de verschillende stiltefases op de verschillende plekken in de kathedraal.

Donderdag 28 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur

Ticket: €7,50 

Tickets voor de verdieping zijn te koop via https://www.koepelkathedraal.nl/geloof-in-geluk/  

Geloof in Geluk is t/m 3 april 2022 te zien. De KoepelKathedraal is op maandag t/m zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Entree (incl. beklimming torens): volwassenen €8,50, volwassenen online €7,50, kinderen 5 t/m 12 jaar €4,00 (tot 4 jaar gratis), Bankgiro Loterij, VIP-kaart & houders HaarlemPas: gratis.

Voor meer info: www.koepelkathedraal.nl

Voor meer informatie over Geloof in Geluk kunt u contact opnemen met Rowy Onrust: rowy@doss.nl of 06-11442903. Het meegezonden beeldmateriaal is vrij van rechten. Kijk ook op www.koepelkathedraal.nl/persmap en in https://www.dropbox.com/sh/hh8swepjbd11xx4/AAAt1GSUbp_oac8xqGOBb2i3a?dl=0

Meer binnen de rubriek Religie en theologie