Podcast Operatie Aangeklaagd: wat leren we van het tuchtrecht?

28 MRT 2023 11:54 | VvAA

In de podcastserie Operatie Aangeklaagd van VvAA blikken een chirurg, gynaecoloog, dierenarts, huisarts, bedrijfsarts en een KNO-arts in 6 podcasts openhartig terug op de totstandkoming en afhandeling van een tuchtklacht. Welke impact had dit op hen en welke lessen delen zij?

VvAA vindt het belangrijk om zorgverleners aan het woord te laten. Zeker over zoiets ingrijpends als het tuchtrecht. De zorg is mensenwerk en wanneer er een tuchtzaak wordt aangespannen is dat niet alleen ingrijpend voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener. Wat doet dit met hen? En wat leren we ervan? Dat is immers een belangrijk doel van het tuchtrecht.

De twee nieuwe afleveringen in de VvAA-podcastserie Operatie Aangeklaagd:

KNO-arts

Na een geslaagde operatie vindt een cliënt van een KNO-arts dat haar neus dikker is geworden. Zes jaar na de ingreep ontvangt hij een klacht. "Ik zag de bui al hangen. Het baarde me meer zorgen dat ik soms dacht: Ben ik wel veilig?" Zijn klacht wordt als enige in de podcastserie door de geschillencommissie afgehandeld. De KNO-arts ervaart dit als positief. Na drie klachten, waarvan twee tuchtklachten, is de schaamte verdwenen. "Het hoort bij je vak dat je weerbaar bent. Een klacht zie ik nu als een soort toetsing: doe ik mijn werk goed, werk ik samen, vraag ik hulp, schrijf ik alles op?"

Bedrijfsarts

Een bedrijfsarts spreekt met een cliënt over passende mogelijkheden om weer te gaan werken. Hoewel ze verschillende opties biedt, staat de cliënt er niet voor open. Na overleg met de werkgever gaat ze uit dienst. Het UWV beslist dat ze geen uitkering krijgt, waarna de vader een tuchtklacht indient. "Ik doe gewoon mijn werk. Natuurlijk moet je kunnen klagen, maar dit voelt niet rechtvaardig." Ze weet dit gevoel uiteindelijk los te laten. "Je moet kijken naar feiten en wat jij beter had kunnen doen of juist niet. Stapsgewijs, juridisch nadenken heeft me geholpen om er met meer afstand naar te kijken."

De podcastserie is te beluisteren via SpotifyApple podcasts en Google podcasts of luister deze podcast in jouw favoriete podcastapp

Meer binnen de rubriek Zorg