Gallery Delaive Editions presenteert een nieuwe soloshow van kunstenaar Ayako Rokkaku

07 FEB 2022 09:00 | Gallery Delaive

Gallery Delaive Editions presenteert: Ayako Rokkaku

Gallery Delaive presenteert deze winter Burrow & Pop Up, een nieuwe solo-show van de wereldberoemde Japanse kunstenares Ayako Rokakku. De show viert 15 jaar samenwerking tussen Rokkaku en de galerie.

Schildertechniek

Ayako Rokkaku ontwikkelde geheel zelfstandig haar unieke schilderstijl. Met haar blote handen brengt ze acrylverf direct op het doek of op karton aan. Ze begint elk werk zonder voorbedacht idee en schildert intuïtief om zo langzaam tot er een nieuwe compositie ontstaat. Haar werk toont droomachtige, kleurrijke landschappen met kleine zwevende bloemen, dieren en schedels. Een vaak terugkerend element in haar werk is de prominente aanwezigheid van jonge meisjes die ze in typische mangastijl schildert met grote ogen en lange armen en benen. Rokkaku ziet de meisjes als een manier om haar eigen persoonlijkheid in haar werk tot uiting te laten komen.

De kunstenares demonstreert haar schildertechniek tijdens live performances, waar ze werkt op doeken tot wel 7 meter breed. “Ik hou ervan om op iets dat groter is dan ikzelf te schilderen. Als ik heen en weer beweeg tussen de uiteindes van een enorm doek voelt het alsof de kleuren door mijn lichaam heen vloeien.” Rokkaku heeft de afgelopen jaren geëxperimenteerd met verschillende nieuwe technieken en materialen, waaronder installaties van karton, textiel en wol, keramiek en sculpturen gemaakt van verlijmde lagen acryl.

Ayako Rokkaku

Kosmopoliet Ayako Rokkaku (Chiba, 1982) is momenteel woonachtig in Portugal en werkt afwisselend in Porto, Tokyo, Berlijn en Amsterdam. Ze maakte haar eerste schilderijen in 2002, waar ze al snel de aandacht trok door haar werkwijze, waarbij ze met blote handen op karton schildert. In 2003 en in 2006 won ze prijzen op de Geisai kunstbeurs voor opkomende kunstenaars in Tokyo, die door de wereldberoemde Takashi Murakami (Tokyo, 1962) georganiseerd werd.

Gallery Delaive vertegenwoordigt Ayako Rokkaku sinds 2006 en organiseerde in 2007 haar eerste solo show Walking Around Clouds. Rokkaku heeft sindsdien werk getoond in Azië, Europa en Amerika, waaronder in de Kunsthal in Rotterdam, het Danubiana Meulensteen Art Museum in Slowakije en het Chiba Prefectural Museum of Art in Japan

Burrow & Pop Up

Ayako Rokkaku keert terug met een serie werken op doek, hout en keramiek. Geschilderd in haar kenmerkende kleurrijke stijl verstoppen meisjes zich achter wolken en komen tevoorschijn uit holen in het landschap (burrows). Ook nieuw te zien zijn twee nieuwe limited editions ter ere van de 15 jaar lange samenwerking tussen Rokkaku en Gallery Delaive. Bijzonder is het limited edition sculptuur dat ontworpen is door Rokkaku en is geproduceerd door de Koninklijke Porceleyne Fles. De combinatie van Japanse hedendaagse kunst met traditioneel Nederlands keramiek symboliseert en benadrukt de sterke band tussen Ayako Rokkaku en Nederland.

Ayako Rokkaku’s show is momenteel te zien bij Gallery Delaive in Amsterdam tot 27 februari.

GALLERY DELAIVE           Spiegelgracht 23, 1017JP, Amsterdam, Nederland       www.delaive.com |info@delaive.com @gallerydelaive

 

Meer binnen de rubriek Culturele zaken