Expositie: Karel Appel & Friends

20 APR 2021 15:45 | Gallery Delaive

Appel & Friends

Vanaf 24 april 2021 bij Gallery Delaive in Amsterdam

Ter ere van de honderdste geboortedag van Karel Appel (25 april 1921 - 3 mei 2006) presenteert Gallery Delaive met genoegen de expositie: Appel & Friends. Te zien is origineel werk op doek en papier van onder meer Karel Appel, Walasse Ting en Sam Francis.

In 1950 verhuist Karel Appel naar het toenmalig Europese kunst- en cultuurcentrum Parijs. Daar ontmoet hij kunstenaars van over de hele wereld, waaronder de Chinese kunstenaar Walasse Ting en de Amerikaan Sam Francis. De kunstenaars beïnvloeden en inspireren elkaar en er ontstaan hechte vriendschappen. In Parijs leven ze een arm maar bohémien leven.

In 1957 reist Appel naar New York, en komt terecht in een bruisende kunstwereld met de opkomst van de Pop Art en het Amerikaans Abstract Expressionisme. Hij schildert een serie portretten van beroemde jazzmusici in de studio van zijn vriend Sam Francis. Walasse Ting trekt in 1958 ook naar New York en ontwikkelt samen met Francis een idee voor een boek dat de tijdsgeest van de beeldende kunst moet weergeven: ‘One Cent Life’. Dit boek verschijnt uiteindelijk in 1964 en bevat 68 kleuren lithografieën van de verschillende kunstenaarsvrienden, waaronder naast Ting en Francis, ook Karel Appel, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en vele anderen.

In 1989 wordt Appel herenigd met zijn goede vriend Walasse Ting, als die na jaren in New York gewoond te hebben, ook een huis in Amsterdam betrekt. Op twee momenten schilderen ze zelfs samen in een studio aan het Weteringcircuit, geregeld door Gallery Delaive. 

Appel & Friends toont een selectie van werken van Karel Appel, samen met werk van Walasse Ting en Sam Francis.

Meer binnen de rubriek Culturele zaken