1 juli Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden 2022

28 JUN 2022 14:58 | NiNsee

Op 1 juli 2022 vindt in het Oosterpark te Amsterdam de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden plaats. Tijd: 13.15 – 14.30 uur. Herdacht wordt dat Nederland op 1 juli 1863, bij wet, de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit jaar 159 jaar geleden. Voor het eerst in twee jaar zal, na het opheffen van de coronamaatregelen, ook het publiek weer welkom zijn om de ceremonie bij te wonen. Organisator van de Nationale Herdenking is het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), die sindsdien verantwoordelijk is voor de Herdenking en Viering, haar 20-jarig jubileum viert.

Radio & televisie

De Nationale Herdenking wordt door de NOS live uitgezonden op de televisie en door de NPO via Radio 1. De Amsterdamse tv-zender AT5 verzorgt ook een rechtstreekse uitzending. De landelijke jongeren radiozender FunX zal tijdens de uitzending op 1 juli gelijktijdig met de Nationale Herdenking één minuut stilte in acht nemen.

 

Sprekers

Tijdens de Nationale Herdenking zullen de onderstaande personen een toespraak houden:

·       Mevrouw Linda Nooitmeer (voorzitter van het NiNsee)

·       De heer Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming)

·       Mevrouw Femke Halsema (Burgemeester van Amsterdam)

·       De heer Klaas Knol (President van De Nederlandsche Bank)

Voorafgaand aan de toespraken vindt het gebruikelijke plengoffer plaats door Marian Markelo (winti priesteres).

Muziek

De in Cuba Havanna geboren violist Mirelys Morgan Verdecia verzorgt een instrumentaal optreden. In 2003 verhuisde zij naar Europa om in Madrid te studeren bij Rainer Schmidt en bij Ulf Wallin aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik in Berlijn. Zij maakt sinds augustus 2013 onderdeel uit van het Concertgebouworkest. Nyassa Alberta zal samen met leden van het ZO! Gospel Choir een nummer ten gehore brengen. Zij worden daarbij op toetsen begeleid door pianist Chelsea Woerdings. In april van dit jaar is Nyassa Alberta bekroond met een Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol, in de categorie grote musicals, voor haar vertolking van Tina Turner in ‘TINA’ - de Tina Turner Musical. ZO! Gospel Choir is het bekendste en meest gevraagde koor van Nederland en het enige professionele gospelkoor dat ons land rijk is. De kranslegging zal op saxofoon worden begeleid door de talentvolle Romana de Meneges.

Over NiNsee

De missie van het National instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis [NiNsee] is om kennis, interpretaties en verbeelding van het trans-Atlantische slavernij- en koloniale verleden te verzamelen, te beheren, verder te ontwikkelen en breed in de samenleving te delen, om daardoor bij te dragen aan een fundament voor een gedeelde toekomst op basis van gelijkwaardigheid. Een belangrijke thema hierbij is de doorwerking en de negatieve gevolgen van het slavernijverleden tot op de dag van vandaag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gordon Cruden +31 (0) 6 41901584, g.cruden@ninsee.nl

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten