'Goede voornemens makkelijker vol te houden door eigen gedrag te nudgen'

16 JAN 2024 11:29 | Smart Health
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Suzanne van Pelt

Aanleiding:
Afvallen of stoppen met roken? Zo zijn goede voornemens vol te houden - Omroep Gelderland

Goede voornemens zijn in de praktijk vaak lastig vol te houden. Nudging is een strategie om goede voornemens vol te houden en positieve veranderingen in je leven teweeg te brengen. Door kleine aanpassingen in je omgeving te maken, wordt het makkelijker doelen te bereiken en val je minder snel terug in slechte gewoontes.  

Sommige nudgingstrategieën zijn al wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van kleinere, haalbare doelen op kortere termijn. Of het delen van voornemens en plan met anderen, zodat je meer verantwoordelijkheid voelt én zij ze kunnen helpen om die voornemens vol te houden.

Maar er zijn ook wat onbekendere varianten van nudging die de kans op blijvende veranderingen vergroten, bijvoorbeeld:

  • Verleiding beperken: kleine, makkelijke aanpassingen in dagelijkse gewoontes kunnen zorgen dat je minder in de verleiding komt. Denk aan eten van kleinere borden, of lekkers op een andere plek in huis opbergen.  
  • Verleiding bundeling: koppel ongewenst gedrag aan gewenst gedrag. Geen zin om te trainen maar wel om je favoriete serie te kijken? Kijk dan tijdens het trainen naar je lievelingsserie. Zo wordt trainen leuker en kun je het langer volhouden.
  • Blijf positief: vier kleine successen en sta stil bij de vooruitgang. En belangrijker nog: erken dat tegenslagen erbij horen. Kijk wat er gebeurde, leer ervan en pak de draad weer op.

 

Meer binnen de rubriek Zorg