EU gooit 55 miljoen vaccins weg terwijl Afrika dit jaar pas 30 miljoen vaccins ontving

16 FEB 2022 00:01 | Oxfam Novib

EU gooit 55 miljoen vaccins weg terwijl Afrika dit jaar pas 30 miljoen vaccins ontving

 Den Haag, 16 februari. De EU zal aan het eind van deze maand 55 miljoen doses coronavaccins moeten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum bereikt is. Dit is veel meer dan de 30 miljoen doses die de EU tot nu toe in 2022 aan Afrika heeft gedoneerd. Dit blijkt vandaag uit nieuw onderzoek van Oxfam Novib en de People’s Vaccine Alliance dat voorafgaand aan de EU-Afrika top gepubliceerd wordt. De EU-Afrika top start komende donderdag in Brussel.

 Oxfam Novib beleidsadviseur Ben van Gils: ‘Het is niet uit te leggen dat de EU, waaronder Nederland, 55 miljoen doses vaccins gaat weggooien terwijl er 30 miljoen doses in 2022 naar Afrika zijn gegaan. In Afrika is pas 11% van de bevolking volledig gevaccineerd. Er vallen bijna 7000 doden per dag door corona sinds het begin van 2022. Het is nu de hoogste tijd voor Westerse landen om nu echt een einde te maken aan de wereldwijde coronapandemie. We zijn pas echt veilig als iedereen veilig is !’  

Ondanks de zogenaamde speciale relatie met Afrika, geeft de EU - 's werelds grootste exporteur van vaccins - prioriteit aan de verkoop van EU-vaccins aan rijke landen. Slechts acht procent van de EU vaccinexport ging naar het Afrikaanse continent. De cijfers voor Duitsland zijn nog slechter; slechts één procent van de vaccinexport van BioNTech, het Duitse farmaceutische bedrijf achter het Pfizer-vaccin, is naar Afrika gegaan.

Tegelijkertijd blokkeren de EU-lidstaten, onder leiding van Duitsland, de voorstellen van Zuid-Afrika en India, ondersteund door de Afrikaanse Unie en meer dan 100 landen, voor een tijdeliijke ontheffing van de patenten op coronavaccins zodat grootschalige productie van betaalbare coronavaccins mogelijk is. Afgelopen zomer kondigde de Franse president Emmanuel Macron - die gastheer is van deze AU-EU-top - zijn steun voor deze ontheffing aan, maar hij heeft sindsdien weinig gedaan om het EU-standpunt over deze kwestie aan te pakken.

Van Gils: ‘ Het is natuurlijk van den zotte dat Westerse landen vooraan in de rij staan om zoveel mogelijk dure vaccins op te kopen en dat die dan vervolgens moeten worden weggegooid omdat ze verlopen zijn. De enige partij die hier veel profijt van heeft zijn de grote farmaceutische bedrijven die de vaccins maken. '

Naar schatting zijn sinds het begin van het jaar in Afrika een kwart miljoen mensen overleden door de coronapandemie, bijna 7.000 mensen per dag. Vanwege de zeer lage vaccinvoorraden heeft tot nu toe slechts 11 procent van de mensen in Afrika hun eerste twee coronavaccins gekregen. Het aantal mensen in de EU dat een boosterprik heeft gehad overtreft het aantal mensen in Afrika dat twee doses heeft gehad met meer dan een derde. De EU heeft € 3 miljard bijgedragen aan COVAX, het VN-initiatief om ontwikkelingslanden te helpen toegang te krijgen tot vaccins, maar door gebrek aan geld is COVAX er niet in geslaagd om in 2021 20 procent van de mensen in armere landen te vaccineren. Ondertussen heeft Duitsland alleen al € 3,2 miljard aan belastinginkomsten ontvangen van BioNTech.

Zie voor meer informatie bijgevoegd Engelstalig Oxfam persbericht. Oxfam Novib beleidsadviseur Ben van Gils is beschikbaar voor nadere toelichting. Contact Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 0651573683.

Meer binnen deze rubriek