Raad voor Cultuur presenteert advies over omgang met koloniale archieven

18 MRT 2024 10:14 | Raad voor Cultuur

Maandag 25 maart wordt het advies over herstel en restitutie in relatie tot koloniale archieven ‘Omgaan met gedeelde bronnen van het koloniale verleden’ aangeboden aan staatssecretaris Gräper-van Koolwijk (OCW) in Nieuwspoort. Tijdens deze bijeenkomst zal naast een contextuele en inhoudelijke toelichting een paneldiscussie over dit onderwerp plaatsvinden. De Raad voor Cultuur nodigt u uit om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.  

Het advies dat de Raad voor Cultuur geeft, is opgesteld op verzoek van voormalig staatssecretaris Gunay Uslu. Zij vroeg om dit advies, omdat de omgang met koloniale archieven en documentaire collecties, die zijn gevormd in een koloniale context,  andere vraagstukken met zich meebrengt dan bij koloniale collecties waarover de Raad voor Cultuur in 2020 geadviseerd heeft.  

Het advies is voorbereid door een commissie bestaande uit Dagmar Oudshoorn (voorzitter), Leo Balai, Deirdre Carasso, Michael Karabinos, Wim Manuhutu, en Matthias van Rossum.  

Programma (aanvang 15.00 uur, einde 16.30 uur NL tijd) 

15.00 Inloop   

15.15 Start 

·         Welkom en inleiding door Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur 

·         Toelichting adviesrapport door Dagmar Oudshoorn, voorzitter van de adviescommissie 

·         Panelgesprek onder leiding van Dionne Abdoelhafiezkhan, gespreksleider 

·         Overhandiging van het adviesrapport aan demissionair staatssecretaris mevrouw Gräper-Van Koolwijk  

·         Afsluiting met gelegenheid om 1 op 1 gesprekken te voeren 

Praktische informatie 

Datum: Maandag 25 maart van 15.00-16.30 uur (NL tijd) 

Locatie: Nieuwspoort, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag 

Ook kunt u de bijeenkomst volgen via een livestream. U vindt hiervoor op 25 maart vanaf 10 uur een link op de website van de Raad voor Cultuur: www.raadvoorcultuur.nl. 

Aanmelden U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden bij Remco Dolstra (woordvoerder ai, remco.dolstra@cultuur.nl, 06-52814119). Bij hem kunt u ook terecht voor meer informatie of interviewverzoeken. Om Nieuwspoort binnen te komen is legitimatie noodzakelijk.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur