Internationaal symposium over doorwerking slavernijverleden ‘Reclaiming the Narrative’

26 MEI 2023 12:59 | NiNsee

De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Om dit belangrijke jaar officieel in te luiden organiseert het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) op 2 juni in de Jaarbeurs in Utrecht het internationale symposium "Reclaiming the Narrative". Reclaiming the Narrative richt zich op de doorwerking van het slavernijverleden en onderzoekt hoe het verhaal van de trans-Atlantische slavernij op een volwaardige manier kan worden gehoord en erkend. Dit door het perspectief van nazaten van tot slaafgemaakten een centrale rol te geven.

Tijdens het programma spreekt een aantal internationale en nationale prominente sprekers, waaronder minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, Prof. Dr. Stephen Small, Dr. Maria Liberia Peters, Drs. Filia Kramp, Dr. Kirtie Algoe, Prof. Dr. Wayne Modest en forumgast Dr. Francio Guadeloupe. De moderatie is in handen van Diana Matroos.

De verschillende sprekers bespreken de verschillende effecten en naweeën die voortvloeien uit de doorwerking van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Daarnaast worden tijdens het symposium vragen onderzocht zoals; welke aspecten over het slavernij- en koloniale verleden zijn verankerd in de beeldvorming over nazaten van tot slaafgemaakten binnen het publieke domein en de instituten? Hoe zouden de politiek-bestuurlijke verhoudingen er vanuit een historisch bewustzijn uit moeten zien tussen Nederland, het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname?Ook doen een aantal sprekers samen een aanzet om richting te geven aan de invulling ‘achter de komma’, waar premier Rutte in zijn toespraak van 19 december 2022 naar verwees.

Het symposium vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht en is live te volgen via een interactieve livestream op de website van het NiNsee. Kijkers kunnen vragen stellen aan de sprekers in een chatfunctie. Een aantal vragen wordt geselecteerd en doorgezet naar de moderator.

Datum:     2 juni 2023

Tijd :         14:00uur - 20:00uur NL-tijd     

                  8:00 uur - 14:00uur BES en CAS-eilanden  

                  9:00 uur - 15:00uur Suriname

Locatie:     Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht

Het programma start met een welkomstwoord van Linda Nooitmeer, voorzitter van NiNsee, en een openingsspeech van Minister Robbert Dijkgraaf. Het programma omvat presentaties en discussies over onderwerpen zoals politiek-bestuurlijke verhoudingen in het Koninkrijk en de naweeën van het koloniale verleden in Suriname. Experts zoals Prof. Dr. Stephen Small, Dr. Maria Liberia-Peters, Drs. Filia Kramp, Dr. Kirtie Algoe, Prof. Dr. Wayne Modest en Dr. Francio Guadeloupe zullen hun inzichten delen. Tijdens de pauze kunnen deelnemers genieten van catering en dan volgt een muzikaal intermezzo van Yannick Hiwat. Het programma wordt afgesloten met een dankwoord van Urwin Vyent, directeur van NiNsee, gevolgd door een informele borrel.

Over het NiNsee: Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is de officiële landelijke organisatie van het Nederlandse Slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de huidige maatschappelijke verhoudingen. Het NiNsee verzamelt, beheert en deelt kennis rond de gedeelde geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden. In het Herdenkingsjaar Slavernijverleden programmeert het NiNsee een flink aantal activiteiten om kennisdeling en het bewustzijn over de gedeelde Nederlandse geschiedenis te verbreden.

Als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden heeft de Rijksoverheid subsidie beschikbaar gesteld aan het NiNsee om de opening en sluiting van het herdenkingsjaar te faciliteren.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid