Middelbare scholieren en het Europees Parlement in de provincie Utrecht

09 JAN 2024 16:29 | Provincie Utrecht

Burgerparticipatie binnen de EU, milieuvriendelijker reizen en opvang van migranten in de EU. Allemaal zaken waar tachtig middelbare scholieren van 9 t/m 12 januari 2024 mee bezig zijn. Dan vindt het 34ste Model European Parliament plaats in het Huis van de provincie Utrecht.  Op vrijdag 12 januari 2024 zijn belangstellenden welkom de debatten hierover bij te wonen in de Statenzaal van het Huis van de Provincie.  

Een burgerberaad om burgerparticipatie in de EU te bevorderen? Hoe moet de EU bedrijven achter sociale media platforms behandelen om mentale gezondheidszorg van jongeren beter te beschermen?  Twee van de vele vragen die aan bod komen tijdens het 34ste Model European Parliament. Tachtig leerlingen van negen middelbare scholen uit de provincie Utrecht nemen hier drie dagen lang aan deel. De opening is verzorgd door Mirjam Sterk, gedeputeerde Europa van de provincie Utrecht.

De leerlingen vertegenwoordigen negen landen uit de EU. Zij spelen drie dagen lang het Model European Parliament, een nabootsing van het Europees Parlement. De leerlingen zijn verdeeld in commissies die uiteindelijk met moties moeten komen over verschillende onderwerpen. De twee al eerder genoemde onderwerpen maar ook anderen. Bijvoorbeeld over het maken van deals met ontwikkelingslanden over de opvang van migranten, femicide (vrouwenmoord) binnen de EU, de mogelijkheden om binnen de EU goedkoper en milieuvriendelijker te reizen en de toetreding van Westelijke Balkanlanden tot de EU.

Op vrijdag 12 januari worden de moties gepresenteerd en besproken in de plenaire vergadering. De vergadering is toegankelijk voor alle belangstellenden en vindt in de Statenzaal van het Huis van de Provincie plaats tussen 9.00 – 16.35 uur, Archimedeslaan 6 in Utrecht. Aanmelden is niet nodig.

Deelnemende scholen zijn:

Broklede, Breukelen

Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven

Revius, Doorn

Anna van Rijn College, Nieuwegein

Guide de Brès, Amersfoort

Stedelijk Gymnasium, Utrecht

Niftarlake, Maarssen

Stichtse Vrije School, Zeist

Corderius College, Amersfoort

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid