Politie betaalt €35.000 na mishandeling op CS

14 MRT 2023 11:38 | Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

De politie heeft 35.000 euro smartengeld en schadevergoeding betaald aan een man die op het Centraal Station van Amsterdam is mishandeld door een agent.  De Roemeen liep daarbij een heupfractuur op. Met gebroken heup en al werd hij het station uitgesleurd.

Na bemiddeling van letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam is de aansprakelijkheid uiteindelijk volledig erkend, hoewel de agent in kwestie zelf destijds vond dat het slachtoffer zich maar aanstelde. Op 14 augustus 2020 werd de toen 27-jarige man uit Roemenië gevraagd zich met zijn fiets uit de IJ-passage van het station te verwijderen. Omdat dat blijkbaar niet snel genoeg ging, werd hij tegen de schouder geduwd en met de vlakke hand in het gezicht geslagen. Vervolgens werd hij bij zijn overhemd gepakt en naar de grond geslingerd. Het slachtoffer liep daarbij een heupfractuur op.  Hoewel hij het meteen uitschreeuwde van de pijn en riep dat er iets gebroken moest zijn, sleepte de agent hem over de grond naar de uitgang van het station. Buiten het station werd hij kermend van de pijn aan zijn lot overgelaten. De betrokken agent weigerde een ambulance te bellen. Een bezorgde omstander deed dit wel.

“Een combinatie van ongelukkige omstandigheden”, vond de politie eerst, en wees alle aansprakelijkheid af. Uit een intern onderzoek van de politie (met analyse van de beschikbare camerabeelden) blijkt volgens JBL&G echter klip en klaar dat de betrokken politieagent de kwestie op heel wat andere manieren dan met geweld had kunnen oplossen. De betrokken agent zou ook al eerder zijn berispt.

Het slachtoffer heeft een operatie moeten ondergaan, maar had een jaar later nog steeds klachten en beperkingen als gevolg van de mishandeling. De nu uitgekeerde 35.000 euro is zowel materiële schadevergoeding voor de gemaakte extra (medische) onkosten, als smartengeld voor de doorstane schrik, pijn en ellende.

Overname van (delen van) dit persbericht is uitdrukkelijk alleen toegestaan als de naam van ons bureau daarbij genoemd wordt: letselschadebureau JBL&G. Bij relevante online media wordt een link zeer op prijs gesteld: https://www.juridischbureauletselschade.nl

Meer binnen deze rubriek