Seks op vakantie: vaker, avontuurlijker en kids zijn stoorzenders

19 JUL 2023 09:35 | CLS Healthcare

Den Haag, 19 juli 2023 - Op vakantie hebben we meer zin in seks, doen we het vaker, avontuurlijker én uitgebreider, en nemen we het liefst een luchtdrukvibrator mee. Kinderen kunnen we beter thuislaten, want meereizend kroost is hierbij de grootste stoorzender. Dat blijkt uit de resultaten van de vakantieseks-enquête van erotiekwebshop Willie.nl, die vandaag bekend zijn gemaakt. Ruim 1500 mensen deden aan de enquête mee. Gemiddeld geven zij het belang van seks op vakantie een 8.

In het kader van de zomervakantie die voor velen in aantocht of in volle gang is, vroeg Willie.nl, in samenwerking met FHM en Psychologie Magazine, naar de beleving van vakantieseks en of er weleens speeltjes mee de koffer in duiken.

Meer zin

Van alle ondervraagden zegt 76% op vakantie meer zin in seks te hebben dan gewoonlijk. De grootste oorzaak van dit hogere ‘vakantielibido’ is volgens respondenten een meer ontspannen gevoel op vakantie. Ook meer tijd en ruimte hebben en het leuk vinden om het op verschillende plekken te doen, maken dat we op vakantie meer zin hebben dan gewoonlijk.

Anders dan thuis

Meer, minder of evenveel zin, er wordt op vakantie in ieder geval anders gesekst dan thuis. Zo zegt bijna de helft van de respondenten het vaker en avontuurlijker te doen (denk bij avontuurlijk aan buiten of op andere plekken en experimenteren, bijvoorbeeld met standjes of speeltjes). Ook zegt ongeveer een derde er op vakantie meer de tijd voor te nemen en/of het uitgebreider te doen. Voor in totaal 14% is seks op vakantie juist minder frequent, minder avontuurlijk en minder uitgebreid dan thuis.

Belang van vakantieseks voor intimiteit tussen partners

Het belang van seks op vakantie om de intimiteit met een partner te bevorderen, wordt gemiddeld en het vaakst beoordeeld met een 8. Daarna worden negens en tienen het meest gegeven. Vakantieseks wordt dus zeer belangrijk gevonden. In hoeverre hun vakantieseks in die intimiteitsbehoefte voorziet, beoordelen respondenten gemiddeld met een 7,8. Toch geeft ook 8% dit een onvoldoende.

Obstakels bij vakantieseks

Zowel respondenten die hun vakantieseks (zeer) goed vinden als respondenten die hun vakantieseks matig of onvoldoende beoordelen, ervaren obstakels bij het hebben van seks op vakantie. Meereizend kroost blijkt de grootste stoorzender: 27% van alle respondenten noemt kinderen als obstakel bij vakantieseks. Gebrek aan privacy, bijvoorbeeld door ander reisgezelschap dan kinderen, (glurende) buren en gehorigheid van de accommodatie, volgt met 22% op plek 2. Warmte en gebrek aan comfort (denk aan slapen in een tent, krakende hotelbedden en faciliteiten op afstand) delen met beide 12% de derde plek in de top 3 vakantieseksobstakels. Opvallend: zo’n 11% van de genoemde obstakels is camping-gerelateerd.

Seksspeeltjes op vakantie

Van alle ondervraagden heeft 64% weleens een seksspeeltje meegenomen op vakantie. De mensen die weleens een seksspeeltje meenemen, doen dat vooral als ze met hun partner of gezin op vakantie gaan. Zo’n 12% van de mensen die weleens een toy meenemen, zegt dat (ook) op vakantie met vrienden te doen. Speeltjes gaan het vaakst mee op zonvakanties en weekendjes weg. En ondanks de vele camping-gerelateerde obstakels, zegt 38% van de mensen die toys meenemen op vakantie ze (ook) mee uit kamperen te nemen.

Redenen om speeltjes mee te nemen, zijn volgens de respondenten die dat weleens hebben gedaan respectievelijk: ze zijn een vast onderdeel van mijn/ons seksleven, voor extra spanning en om de intimiteit te bevorderen.

Populairste vakantietoys

De luchtdrukvibrator is veruit de populairste toy om mee op vakantie te nemen. Meer dan de helft van de mensen die weleens een toy meenemen, pakt deze het liefst in. De top 5 speeltjes die het liefst meegaan op vakantie:

1. Luchtdrukvibrator

2. Cockring

3. Klassieke vibrator

4. Vibrerend eitje

5. Anaaltoy

De belangrijkste reden om een specifiek speeltje mee te nemen op vakantie, is dat deze thuis ook favoriet is. Discretie, (waaronder geluidsniveau en design) speelt voor hen een kleine rol in deze overweging. Opvallend is dat juist zorgen over discretie respondenten wel tegenhoudt om toys mee te nemen op vakantie. 91% van de mensen die nooit een toy hebben meegenomen op vakantie, staat daar wel voor open. De voornaamste redenen om toch niet eerder een speeltje te hebben ingepakt, zijn respectievelijk: niet aan gedacht, zorgen over discretie en meereizende kinderen.

Bzzzy op luchthavens en snelwegen deze zomer

86% van de mensen die weleens een toy hebben meegenomen op vakantie, is van plan dit ook de komende vakantie te doen. Respondenten die nog nooit een toy hebben meegenomen, lijken aan het eind van de enquête geïnspireerd: van hen is 21% is van plan een speeltje in te pakken en 66% overweegt het.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode