'Meertalige waarschuwingsborden hard nodig om het aantal verdrinken terug te dringen'

08 JUL 2022 08:14 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Duitse vader sterft bij reddingspoging zoontjes voor de kust, dochter op ic | Binnenland | Telegraaf.nl

De zomer is nog maar net begonnen en de eerste verdrinkingsgevallen worden al gemeld. Na jaren wijzen op maatregelen lijken instanties nog steeds bezig te zijn met brandjes blussen, in plaats van preventief voorkomen.

Ditmaal was het een Duitse vader die zijn twee zoontjes achterna dook om ze te redden uit een mui. Zijn dochter volgde hem ook in het water. Dit leidde tot de noodlottige verdrinking van de vader en een opname op de IC van de dochter.

Er worden miljoenen aan subsidie uitgetrokken voor preventie en toch gebeurt ieder jaar weer hetzelfde. Er zijn voorbeelden genoeg van stranden op de wereld die hier al wel vergevorderd in zijn. Laat Nederland hier een voorbeeld aan nemen.

Neem een voorbeeld aan Mission Beach, San Diego in de Verenigde Staten. Daar staan grote borden in twee talen die waarschuwen voor de gevaren van stromingen. Dit betekent natuurlijk niet dat het een garantie is voor succes, maar wel voor attentie. Als bij aankomst op het strand en op centrale plekken borden in twee of drie talen geplaatst worden, kunnen mensen zich beter voorbereiden. Een Duits bord zou in Nederland al handig zijn.

Gebruik de subsidiegelden nu eens niet alleen voor rapporten en plannen voor de toekomst, maar ook voor zichtbare voorzorgsmaatregelen. Ieder mens die een dagje weg is, heeft een leidraad nodig. Net als de lifeguard op het strand. Het is aan Den Haag om de lopende subsidiegelden eens goed onder de loep te nemen.

Shiva de Winter, voorzitter, NSWZ

Meer binnen de rubriek Media industrie