Nederlandse kust favoriet bij camperaars, tekort aantal camperplaatsen dreigt

03 MEI 2023 11:24 | NKC

Het recente onderzoek van de NKC heeft aangetoond dat de Nederlandse kust favoriet is bij de Europese camperaars, vooral tijdens het hoogseizoen. Er is echter een structureel tekort aan camperplaatsen waarbij veel locaties (59%) camperaars moeten teleurstellen, met name in de zomer, tijdens vakantieperiodes en op feestdagen. Driekwart van de bezoekers aan camperlocaties komt uit Nederland maar de locaties aan de kust ontvangen meer camperaars uit het buitenland. Een camperaar verblijft 4 tot 6 dagen op een camperlocatie die gemiddeld 20 plaatsen telt.

Stan Stolwerk, directeur/bestuurder NKC, benadrukt dat de kustregio’s kansen laten liggen waar het gaat om de groeiende groep van camperaars in het toerisme. ‘Camperaars leveren een substantiële bijdrage aan de lokale economie en daarom is het al langer bestaande tekort aan camperplaatsen een gemiste kans. Voor de piekmomenten zouden gemeenten camperplaatsen kunnen toevoegen, bijvoorbeeld in de sector van het agrotoerisme. Een andere mogelijkheid is vergunningen te verstrekken voor tijdelijke uitbreidingsplaatsen bij bestaande locaties om wildkamperen tegen te gaan. Zo kan het groeiende aantal camperaars worden opgevangen en kan de vraag naar camperplaatsen beter worden afgestemd op het aanbod, met name aan de Nederlandse kust’.

Voor vragen en verzoeken kunt u contact opnemen met Bert Hendriks via b.hendriks@nkc.nl, pers@nkc.nl of mobiel: 06 – 3921 5124 Over de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) De NKC is met haar 65.000 leden de grootste camperclub van Europa. Sinds haar oprichting in 1976 biedt de NKC inspiratie en kennis voor alle camperaars in Nederland én Europa. De NKC heeft een breed aanbod van camperreizen, specifiek op de camper gerichte verzekeringen en technisch advies. Daarnaast behartigt de NKC de belangen van alle camperaars op het terrein van duurzaamheid, wet- en regelgeving en de ontwikkeling van camperplaatsen in Nederland. Met het internationale platform Campercontact.com faciliteert de NKC camperaars in hun zoektocht naar de ideale overnachtingsplaats.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme