Dit is een expertquote van Frank Wassenberg, woningmarktdeskundige en senior projectleider, Platform31.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Onrustige woningmarkt leidt tot giftige cocktail voor zoekende studenten | Dit zijn onze topverhalen | AD.nl
Bij het begin van elk studiejaar zien we hetzelfde patroon: een groot tekort aan studentenhuisvesting. Dat lossen we niet op door meer individuele studio’s te bouwen, maar door studenten meer samen te laten wonen. Dat levert meer en sneller woonruimte op, is voordeliger voor student en maatschappij en komt tegemoet aan woonwensen van veel studenten.
Nederland telt – afgerond – zo’n 1,3 miljoen studenten, van wie ongeveer 800.000 aan HBO of universiteit. Van de laatste groep woont ruim de helft uit huis. Dat aantal neemt toe, met name door het groeiende aantal buitenlandse studenten. Al die studenten hebben onderdak nodig. Daarin zijn zij echter niet de enigen; de woningnood is groot.
Het antwoord van huisvesters de laatste decennia is vooral geweest het bijbouwen van individuele studio’s. Die zijn vanwege huurtoeslag het goedkoopst voor de student, maar voor de samenleving niet. De BV Nederland betaalt immers die verborgen woonlasten, en bovendien nemen studio’s meer ruimte in beslag dan kamers. Opmerkelijk is dat veel studenten helemaal niet alleen willen wonen. Onderzoek laat zien dat vooral jongerejaars liever met meer mensen samenwonen. Corona liet vereenzaming duidelijk zien.
Oplossingen liggen niet in nóg meer studio’s bouwen, maar in het beter benutten van bestaande woonruimte. Poets bijvoorbeeld het imago van de aloude hospita op en maak hospitaverhuur aantrekkelijker; Amsterdam en Den Haag werken hier nu aan. Groningen experimenteert met kamers voor twee buitenlandse studenten; in andere landen heel gewoon en bovendien goedkoper. Bouw wat vooral jongerejaars willen: met vijf of zes studenten samen een woonkeuken delen. Regel de huurtoeslag zodanig dat samenwonen wordt gestimuleerd en niet bestraft. Geef bijvoorbeeld alle uitwonende studenten een woontoeslag, ongeacht hun woonsituatie. Het belangrijkste is te erkennen dat andere oplossingen nodig zijn dan enkel het bijbouwen van studio’s.
Dit is een origineel bericht van Platform31
Ga naar alle berichten van deze organisatie.