'De overheid moet het onze zelfstandigen makkelijker maken om voor hun toekomst te zorgen'

15 APR 2024 14:28 | Moneybird
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Edwin Vlieg

Aanleiding:
Taskforce: ‘Maak het voor zzp’er makkelijker om pensioen op te bouwen’

De Taskforce Inkomen voor Later slaat de spijker op de kop: te veel zzp’ers bouwen onvoldoende pensioen op. De fiscale drempels om te beginnen zijn te hoog en men weet niet wat er allemaal mogelijk is. Tegelijkertijd is het duidelijk dat de noodzaak erg hoog is. Met andere woorden: de overheid moet het onze zelfstandigen makkelijker maken om voor hun toekomst te zorgen.

Inzicht in de maximale jaarruimte is heel erg belangrijk, maar dat blijkt een struikelblok te zijn. Het heeft er alle schijn van dat de complexiteit van de berekening velen afschrikt. Daar ligt een mooie taak voor de overheid: maak de informatie overzichtelijker en minder ingewikkeld, en daarmee dus toegankelijker. De overheid moet samenwerken met de leveranciers van boekhoudpakketten om de berekening van de jaarruimte te integreren: zo wordt pensioenopbouw een logische, onmisbare stap in de bedrijfsvoering van elke zzp’er.

De verruimde belastingregels en het toenemende bewustzijn bieden perspectief en hoop voor zzp’ers. Ook de door Brand New Day gesignaleerde toename van het aantal geopende pensioenrekeningen is bemoedigend, omdat deze trend aantoont dat er meer ondernemers zijn die wel pensioen opbouwen. Laat dit dan ook een startpunt zijn om verdere stappen te zetten.

Edwin Vlieg, Oprichter en Chief Executive Officer, Moneybird

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen