Groeiend Budget Thuis lost tekort aan IT’er op met Zuid-Afrikanen

21 MEI 2024 09:12 | Ir Olav's Globetrotters B.V.

Floortje Rasenberg

AMSTERDAM – Zuid-Afrikaanse kennismigranten zijn van groot belang om het Nederlandse tekort aan IT’ers en andere technici aan te vullen. Ze zijn hoogopgeleid, spreken snel Nederlands en hebben een goede werkhouding. Dat stelt energie- en telecombedrijf Budget Thuis, dat inmiddels circa 25 Zuid-Afrikaanse IT’ers in dienst heeft. Van engineers tot developers, van data-analisten tot software testers.

Op een totaal van ongeveer honderd IT-medewerkers is dat 25 procent. ,,Dat is zo gekomen omdat we als bedrijf wilden groeien en er in Nederland een groot tekort is aan goede IT’ers. Tech is bij ons heel belangrijk en dan kom je op sommige afdelingen niet uit”, zegt Floortje Rasenberg, Chief Technology Officer bij Budget Thuis. ,,Van de andere kant zijn we een heel inclusief bedrijf. We werken ook al tien jaar samen met Oekraïners.”

Zuid-Afrikanen komen graag als kennismigrant naar Nederland. Onder meer vanwege de onveilige en politiek instabiele situatie, toenemende criminaliteit en de vele stroomstoringen in hun land. Uit cijfers van het CBS blijkt dat hun aantal in een paar jaar tijd verzesvoudigd is. Van 305 in 2017 naar 1860 in 2022. Zij vervullen een deel van de 10.000 vacatures in technische beroepen die continu open staan. ,,Ik snap dat mensen daar op zoek gaan naar kansen om het voor zichzelf en hun kinderen beter te maken. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt snap ik het hier ook vanuit werkgeversoogpunt. En als er dan één schaap over de dam is volgen er meer”, zegt Rasenberg.

Budget Thuis werkt sinds 2020 samen met Ir Olav’s Globetrotters, het grootste wervings- en selectiebureau in Nederland voor Zuid-Afrikanen. Dat was toen net gestart en zocht klanten. Na de eerste plaatsingen volgden al snel de vierde en de vijfde IT’er. Halverwege 2021 gingen beide bedrijven een partnership aan. ,,Superknap dat zij zoveel goede collega’s weten te vinden en hierheen hebben kunnen halen”, zegt Rasenberg. Van de andere kant hoort Ir Olav’s Globetrotters van zijn kennismigranten dat ze het goed naar hun zin hebben bij het veelzijdige en groeiende bedrijf. In 2021 bereikte Budget Thuis de mijlpaal van 1 miljoen klanten en inmiddels is het na Vattenfall, Eneco en Essent de vierde grootste energieleverancier van Nederland. De focus ligt op het zo betaalbaar mogelijk maken van de energierekening, voor iedereen. Ook de telecompoot voor internet en telefonie groeit hard.

Hoe meer Budget Thuis groeide, hoe meer Zuid-Afrikaanse hulptroepen werden ingevlogen. Rasenberg: ,,Het is heel lastig om in Nederland goede IT’ers te werven. Dan ga je toch ergens anders kijken. Daarbij spelen echter ook morele afwegingen. Ben je dan als bedrijf niet bezig met een zogeheten braindrain, waarmee je belangrijke kennis weghaalt uit Zuid-Afrika? Ik had daar in het begin best moeite mee. Daarom zetten we vacatures ook altijd uit in Nederland. Maar uiteindelijk is het ook: dat de beste moge winnen.”

Vaak viel bij de sollicitatieprocedure dan toch de keus op een Zuid-Afrikaanse IT’er. Ze legt graag uit waarom specifiek deze groep kennismigranten zo makkelijk instroomt bij Nederlandse bedrijven. Dat komt niet alleen omdat hun taal veel op het Nederlands lijkt en hun tweede taal Engels is. ,,Enerzijds zijn hun technische skills echt op het niveau dat je mag verwachten. Daarnaast hebben ze een goede werkhouding en arbeidsethos. Ze zijn heel welwillend om hard te werken en hebben veel ambitie. Ze hebben niet voor niets huis en haard achtergelaten. Ze passen zich ook heel makkelijk aan. Verder brengen ze heel veel optimisme en positiviteit. Je haalt als bedrijf een hele fijne vibe binnen, ook voor je zittende mensen”, aldus Rasenberg.

Net als andere IT’ers moeten ze zich wel aanpassen aan de werkwijze van een energie- en telecombedrijf. Omdat bij Budget Thuis veel Nederlands wordt gesproken, krijgen ze één keer per week privélessen Nederlands aangeboden. Dat regelt Ir Olav’s Globetrotters voor al zijn kennismigranten. Verder organiseert Budget Thuis culturele evenementen, waar alle buitenlandse werknemers elkaar leren kennen en zich bewust kunnen worden van elkaars culturele verschillen en valkuilen.

Budget Thuis is inmiddels de grootste klant van Ir Olav’s Globetrotters. Verder zijn er in Nederland diverse bedrijven waar meer dan tien Zuid-Afrikaanse kennismigranten werken.

Het wervings- en selectiebureau zoekt voor bedrijven hoogopgeleide technici in Zuid-Afrika en helpt hen met het regelen van zaken als de verhuizing naar Nederland, formaliteiten zoals een verblijfsvergunning en BSN-nummer en een woning. Ook organiseert Ir Olav’s Globetrotters reizen naar Zuid-Afrika, waar werkgevers het land kunnen zien en kunnen speeddaten met potentiële kandidaten. Dat zijn vaak twintigers. ,,We zoeken vooral jonge mensen omdat de vergrijzing in Nederland binnen tien jaar heel hard op ons af komt”, zegt mangaging partner Sonja Poortman.

De vraag is of je met kennismigranten hierheen halen alleen pleisters aan het plakken bent op een groter probleem dat op de arbeidsmarkt speelt: het gebrek aan hoogopgeleide technici? Rasenberg vindt ook dat de overheid technisch onderwijs moet verbeteren en promoten en dat meer leerlingen voor een technische opleiding zouden moeten kiezen. ,,Ook ontslaat het ons  niet van onze verantwoordelijkheid in Nederland en Europa om te zorgen dat mensen langer doorwerken en dat meer vrouwen actief moeten zijn op de arbeidsmarkt. Maar ik denk dat het én-én is. Hoe meer verschillende nationaliteiten je met elkaar kunt omarmen, hoe beter”, zegt ze.

 Floortje Rasenberg, Chief Technology Officer bij Budget Thuis

Floortje Rasenberg, Chief Technology Officer bij Budget Thuis

 

Ir Olav's Globetrotters is opgericht in september 2020 door Sonja Poortman en Diane van Galen Last, net toen de pandemie toesloeg. Ondanks de uitdagingen van het starten van een bedrijf tijdens deze onzekere periode, is het uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. Het bedrijf is dé internationale matchmaker die organisaties voorziet van de juiste, schaarse skills. Dit doen ze door de beste Afrikaans sprekende kandidaten uit Zuid-Afrika te begeleiden naar een baan in Nederland. Met meer dan 20 jaar gecombineerde ervaring in internationale werving heeft het team van Ir Olav's Globetrotters een sterke reputatie opgebouwd. In de afgelopen jaren hebben ze meer dan 400 vacatures vervuld met kandidaten uit Zuid-Afrika die naar Nederland zijn gekomen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen