Handboek helpt Zuid-Afrikaanse kennismigrant naar Nederland verhuizen

26 FEB 2024 09:27 | Ir Olav's Globetrotters B.V.

eBook Wanna Go Dutch

HILVERSUM, 26 februari 2024 – Dat een slipje hier een kassabon wordt genoemd en dat het een stuk kouder is, zullen Zuid-Afrikaanse kennismigranten in Nederland snel leren. Maar hoe regelen ze een BSN-nummer, een bankrekening, een huis, een tbc-test en duizend andere zaken? Om zowel werknemers als werkgevers hierbij te helpen en te informeren, brengt wervings- en selectiebureau Ir Olav’s Globetrotters per 1 maart het e-book ‘Wanna Go Dutch?’ uit.

 

Het e-book geeft een overzicht van alle zaken waarmee kennismigranten te maken krijgen en die ze moeten regelen, voordat ze hier aan de slag kunnen. Het informeert hen over juridische en administratieve zaken, onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. Maar het duikt ook diep in de Nederlandse cultuur, evenementen, horeca. Het geeft tips over kinderen en huisdieren en beschrijft zelfs de psychologische aspecten die bij emigratie komen kijken.

,,Het is veel meer dan een verhuisgids. Het is echt een alles-in-een-gids,” zeggen managing partners Sonja Poortman en Diane van Galen Last van Ir Olav’s Globetrotters, een van de grootste wervings- en selectiebureau in Nederland voor Zuid-Afrikanen. ,,Emigreren is een lifechanger. Alles verandert. Het klimaat, de taal, je vrienden, je familie. Je moet je auto verkopen, je huis. Alles. Wij geven vaak webinars over deze onderwerpen en worden als specialist gezien. Met dit boek willen we de overgang naar het Nederlandse leven soepeler en minder intimiderend maken voor nieuwkomers.”

Hun bureau werkt voor grote en kleine Nederlandse bedrijven, banken en overheden en heeft de afgelopen jaren al ruim 400 vacatures vervuld met Zuid-Afrikanen. Door het toenemende tekort aan engineers, technici en andere hoogopgeleide werknemers neemt het aantal  kennismigranten uit dat land de laatste jaren fors toe. De werknemers spreken zowel Nederlands als Engels en zijn hoog opgeleid. Volgens CBS-cijfers steeg het aantal kennismigranten uit Zuid-Afrika van 900 in 2021 naar 1860 in 2022.

Read Wanna Go Dutch anyway you want

Ir Olav’s Globetrotters krijgt steeds dezelfde vragen van kennismigranten. Hoe je hier een huis koopt, of je hier dezelfde elektriciteit hebt, hoe de levenstandaard in Nederland is? Maar ook hele praktische vragen over hoe je je verblijfsvergunning regelt, je rijbewijs omzet, hoe je burger wordt, hoe je een bankrekening opent, etcetera. Eigenlijk dus hoe het is om in Nederland te wonen en te werken. Ook van werkgevers komen allerlei vragen. Bijvoorbeeld hoe het zit met de zogeheten 30 procents-regeling, waardoor kennismigranten over 30 procent van hun loon geen belasting hoeven te betalen.

Al die vragen worden beantwoord in ‘Wanna Go Dutch’. De ervaringen van werknemers uit Zuid-Afrika die al naar Nederland zijn verhuisd en bedrijven die met deze kennismigranten werken, vormen de basis van het e-book. Zij hebben eraan meegeschreven. Daarom staan er ook leuke anekdotes in. Bijvoorbeeld van Zuid-Afrikanen die aan de kassa om een slipje vragen, omdat dat in hun taal een kassabon is. Of iemand die op 4 mei op de Dam stond en geen idee had waarom iedereen zo stil was.

,,Wij hebben een groot sociaal netwerk tussen Zuid-Afrika en Nederland. Wij willen de mensen met dit boek vooral bewust maken van wat het betekent om te emigreren. Dat gebeurt niet in een opwelling. Omdat we aan de voorkant heel gedegen en heel persoonlijk te werk gaan, hebben we geen spijtoptanten. Niemand gaat terug”, zeggen Poortman en Van Galen Last. ,,Tegen werkgevers zeggen we ook: realiseer je dat iemand 10.000 kilometer gaat afleggen. Die komt dat niet voor een blauwe maandag doen. Het zijn serieuze dingen.”

Het boek is vanaf 1 maart verkrijgbaar via Amazon. Later zal het ook in print worden uitgebracht en komt ‘Wanna Go Dutch?’ op alle vliegvelden in Zuid-Afrika en bijvoorbeeld op de leestafels van bedrijven in Nederland te liggen die met kennismigranten werken of willen werken.

Wanna Go Dutch eBook eReader

 

Ir Olav's Globetrotters is opgericht in september 2020 door Sonja Poortman en Diane van Galen Last, net toen de pandemie toesloeg. Ondanks de uitdagingen van het starten van een bedrijf tijdens deze onzekere periode, is het uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. Het bedrijf is dé internationale matchmaker die organisaties voorziet van de juiste, schaarse skills. Dit doen ze door de beste Afrikaans sprekende kandidaten uit Zuid-Afrika te begeleiden naar een baan in Nederland. Met meer dan 20 jaar gecombineerde ervaring in internationale werving heeft het team van Ir Olav's Globetrotters een sterke reputatie opgebouwd. In de afgelopen jaren hebben ze meer dan 400 vacatures vervuld met kandidaten uit Zuid-Afrika die naar Nederland zijn gekomen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen