Waarom je hosting uitbesteden?

08 FEB 2024 14:07 | mijn.host B.V.

Tegenwoordig kan je als bedrijf of organisatie echt niet meer zonder een website of webshop, want dat is zowat het visitekaartje van je onderneming. Hoewel veel mensen ervoor kiezen om die website zelf op te zetten en alle technische zaken die erbij komen kijken op eigen houtje te doen, kan er wel degelijk wat gezegd worden voor het uitbesteden van de hosting van je website.

Wat is hosting precies en waarom zou je het moeten uitbesteden? Lees verder voor meer informatie!

Wat is hosting?

Hosting is een concept waarbij een externe service de technische zaken die bij het bouwen en onderhouden van een website komen kijken, op zich neemt. Tot die zaken behoren:

  • Een domeinnaam opzetten voor je website
  • Een opslagplaats creëren voor online content
  • Je website op een beveiligde server zetten

Gewoon omdat je een domeinnaam hebt voor je website, wil nog niet zeggen dat je effectief een website hebt. Hosting bij een partner als mijn.host is daarvoor essentieel. Een website is in die zin een beetje als een woning. Het domein is dan je adres en de hosting het stukje grond waar je je huis op zet. Zonder website zou een domeinnaam dus alleen maar leiden naar een 'leegstaand lapje grond' of, met andere woorden, een Error 404 op je website.

Hosting omvat ook een database voor alle content op je website, zoals foto's, tekst en meer. Je website is de externe opslagplaats van al die gegevens, die op een harde schijf van het hostingbedrijf zelf staan. Ten slotte huur je als eigenaar van een website de hosting van je provider, die een server gebruikt om je website in te kunnen zetten.

Hosting heeft dus duidelijk meerdere functies en dat maakt het uitbesteden ervan juist zo interessant. Wil je meer weten over de praktische voordelen van het uitbesteden van hosting? Lees dan snel verder.

Dit is waarom je hosting moet uitbesteden

1. Een snellere service

Als je je hosting intern regelt, is de kans groot dat je niet over voldoende IT-specialisten met een uitgebreide kennis beschikt om problemen met servers en platformen op te lossen. Wanneer je medewerkers voor ze aan een probleem kunnen werken er eerst nog alles over te weten moet komen, verlies je heel wat tijd en dus geld. Laat je het werk over aan een externe hostingspecialist? Dan heb je dat probleem niet.

2. Minder risico's

Talloze veiligheidslekken in de IT-omgeving van een bedrijf zijn het gevolg van fouten van gebruikers, waaronder interne specialisten. Natuurlijk gebeurt dit niet met opzet, maar de risico's zijn nog altijd even vervelend:

  • potentieel dataverlies
  • downtime van je website
  • problemen met data-integriteit

Een externe hostingspecialist is meestal beter in het beschermen van je platformen en servers en plaatst ook sneller een back-up van je website terug, zodat die functioneel en toegankelijk blijft en je minder data verliest.

3. Een betere bereikbaarheid

Je website heeft geen vaste werkuren: in het beste scenario is hij altijd online en dus altijd functioneel. Wanneer je ervoor kiest om je hosting zelf te doen, brengt dit nogal wat uitdagingen met zich mee, want een ontspannen vrijdagavond of een zondag weg met de familie is er dan plots niet meer bij.

Besteed je je hosting uit? Dan werk je samen met een partij die 24/7 bereikbaar is. Op die manier worden klanten en bezoekers van je website altijd geholpen, 's nachts en overdag. Je kunt al raden dat die grotere bereikbaarheid alleen maar een positieve invloed heeft op de populariteit van je website.

4. Je bedrijf groeit sneller

Hoe meer tijd, geld en energie je steekt in je eigen hosting, hoe minder van die zaken je over hebt om te gebruiken voor alle andere bedrijfsprocessen. Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen om in zee te gaan met een externe partner: hij neemt alle technische, tijdrovende taken van je over, waardoor jij je kunt focussen op het ontwikkelen van apps, het vinden van nieuwe klanten en het begeleiden of opleiden van je team.

Deze nieuwe focus op de core business van je bedrijf zorgt dat je uiteindelijk meer winst behaalt, wat de extra kost voor het uitbesteden van je hosting misschien wel teniet doet. Win-win!

5. Je bent gemotiveerder

Gefrustreerd zijn, dat is nefast voor je mentale gezondheid, maar ook voor die van je onderneming. Jammer genoeg is dit een probleem waar veel ondernemers die zelf hun hosting doen mee kampen. Als je daarbij ook nog eens moet voldoen aan strakke deadlines, raak je nog meer gestrest en is het hek helemaal van de dam.

Werkstress voorkomen, dat kan op verschillende manieren. Eén ervan is je hosting uitbesteden. Op die manier focus jij je op de zaken waar je goed in bent en de aspecten van je bedrijf die je graag doet, waardoor je gemotiveerder bent en dus ook meer bereikt. Op de korte en op de lange termijn!

6. Geen problemen met snelheid en stabiliteit

Als je besloten hebt om samen te werken met een hostingpartij, is het misschien geen slecht idee om te gaan voor een maatwerkpakket. Standaard betekent in veel gevallen namelijk ook een standaardsnelheid en slechts een gemiddelde kwaliteit en waarom zou je daarvoor willen kiezen? Vertrouw hiervoor op een goede hostingpartner en je website laadt niet alleen een stuk sneller, maar de verbinding en gebruikerservaring zijn ook nog eens stabieler en beter.

7. Geoptimaliseerde ontwikkelingstrajecten

OTAP is een essentieel aspect van de IT-structuur van elke onderneming. Het gaat om een methodiek die verschillende fases omvat: Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Dit concept is onmisbaar bij de ontwikkeling van nieuwe systemen, webfuncties en apps, maar het inrichten ervan brengt heel wat uitdagingen met zich mee. In de meeste gevallen kun je hiervoor zelfs niet terecht bij goedkopere, minder gespecialiseerde hostingdiensten.

Als je wilt inzetten op OTAP, laat je dat dus best over aan een ervaren specialist die weet waarmee hij bezig is. Op die manier test en rol je nieuwe applicaties of aanpassingen sneller uit, waardoor je tijd en geld bespaart. Daarbij verbetert de kwaliteit van je product omdat je altijd maar opnieuw verbeteringen doorvoert. Reken daarbij dat je tijdens de productfase geen last hebt van vervelende down-time en het plaatje is compleet.

 

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media