De eerste week van de COP29-klimaatonderhandelingen heeft de klimaatcrisis opnieuw op een dood spoor gezet. Terwijl de klok doortikt, blijven cruciale beslissingen over klimaatfinanciering en gendergelijkheid steken in eindeloze discussies. Dit ondanks de beloftes van rijke landen om kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen bij het bereiken van het Parijs Akkoord. Vanaf vandaag ligt de bal bij ministers, waaronder Sophie Hermans, om eindelijk knopen door te hakken en echte vooruitgang te boeken.
"Het is tijd dat Nederland en de EU laten zien dat ze écht leiderschap tonen in de aanpak van klimaatverandering,” zegt Rosa van Driel, klimaatexpert van CARE Nederland. “In de eerste week zagen we veel woorden, maar weinig daden. De onderhandelingen verlopen traag en rijke landen blijven hardnekkig weigeren om financiering voor verlies en schade op te nemen in het nieuwe klimaatfinancieringsdoel. De zwaarst getroffen landen betalen nog altijd de hoogste prijs voor een crisis waar zij nauwelijks aan hebben bijgedragen."
Ook op het gebied van gendergelijkheid wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt. Van Driel benadrukt dat het Lima Work Programme on Gender, bedoeld om gendergerichte klimaatactie te bevorderen, opnieuw dreigt te worden uitgehold. "Het is onacceptabel dat anti-genderagenda’s worden gebruikt om vooruitgang te blokkeren. Landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen, mensenrechten waarborgen, en de leiding van vrouwen en meisjes, in al hun diversiteit, versterken in de strijd tegen klimaatverandering."
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.