De waterschappen zijn blij met het vandaag gepresenteerde Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Het klimaat verandert snel en acties tegen toenemende wateroverlast en droogte zijn hard nodig. In de miljoenennota zijn geen extra investeringen voor de uitvoering opgenomen. Waterschappen, gemeenten en provincies roepen een nieuw kabinet op hier tot 2025 jaarlijks 230 miljoen euro extra voor op te nemen in het regeerakkoord.
Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "De afgelopen weken hebben extreme buien in Nederland niet tot grote schade geleid. Dit komt omdat waterschappen investeren in waterbergingsgebieden, waterpleinen en andere maatregelen om water tijdelijk te kunnen opslaan. Dat het ook mis kan gaan werd in juni 2016 in Brabant en Limburg ervaren, waar wateroverlast en hagel honderden miljoenen euro‘s schade veroorzaakten. Willen we ook in de toekomst gesteld staan voor extremer weer, dan zijn extra maatregelen nodig. Ons land moet ingericht worden voor het weer van morgen. Voor de uitvoering van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie is tot 2025 bovenop het Deltafonds en de investeringen van gemeenten en waterschappen jaarlijks 230 miljoen euro nodig van de rijksoverheid.”
Naar een duurzaam Nederland
De Unie van Waterschappen is blij met de aandacht voor duurzame energie en circulaire economie in de Prinsjesdagstukken en de rol van decentrale overheden die het Rijk hierbij voorziet. In de gezamenlijke investeringsagenda 'Naar een duurzaam Nederland' hebben provincies, gemeenten en waterschappen al aangegeven hun investeringen inclusief inkoop – jaarlijks 28 miljard euro – te willen inzetten om de overgang naar een energieneutraal en klimaatbestendig Nederland te versnellen. De medeoverheden vragen het nieuwe kabinet om mee te investeren in nationale programma’s en om knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen. Ze pleiten ervoor dit op te nemen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.
Zorgen om digitalisering
Een ander zorgpunt voor de waterschappen in de miljoenennota is het ontbreken van een goed financieringsvoorstel voor de generieke digitale infrastructuur (GDI). De GDI biedt bepaalde digitale basisvoorzieningen, zoals DigiD. Het Rijk wil een deel van de kosten doorbelasten naar gebruikers. De waterschappen vinden dit een slecht idee, omdat zij verwachten dat hierdoor minder (met name kleine) organisaties de voorzieningen gaan gebruiken. Terwijl het doel is met deze digitale infrastructuur inwoners en bedrijven beter van dienst te kunnen zijn.
Delen waterexpertise
Het delen van Nederlandse waterexpertise over de grens is een thema in de rijksbegroting waar extra budget voor wordt ingeruimd, startend met 13,6 miljoen euro extra in 2018. Onder de vlag van Dutch Water Authorities zetten de waterschappen onder meer hun kennis op het gebied van water governance hiervoor in.
Dit is een origineel bericht van Unie van Waterschappen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.