Afsluitend symposium in herdenkingsjaar 'Nieuwe narratieven: naar een zwarte canon'  

24 SEP 2024 08:46 | NiNsee

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) organiseert op zaterdag 12 oktober 2024 een historisch en betekenisvol symposium onder de titel 'Nieuwe Narratieven: Naar een Zwarte Canon'. Dit symposium, dat plaatsvindt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam, markeert een belangrijk moment in de nationale herdenking van 160 jaar wettelijke afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij. Het evenement is bedoeld om de volgende stap te zetten in de integratie van de geschiedenis en ervaringen van de Afrikaanse diaspora in het nationale verhaal van Nederland.

Het symposium 'Nieuwe Narratieven: Naar een Zwarte Canon' richt zich op de ontwikkeling van een speciale canon, waarin de geschiedenis van tot slaaf gemaakte Afrikanen en hun nazaten centraal staat. Deze Zwarte Canon zal geselecteerde figuren, gebeurtenissen, verhaallijnen en waarden omvatten die bepalend zijn voor het historische en culturele erfgoed van deze gemeenschappen met de focus op de ervaringen van nazaten die in Nederland wonen.

Tijdens het symposium worden drie concepten voor vensters van de Zwarte Canon gepresenteerd. Deze vensters belichten onder andere het verhaal en de succesvolle strijd voor erkenning van de talen Papiamento en Sranan, de lange strijd van nazaten in Nederland om het slavernijverleden te onthullen, en de ontwikkeling van culturele expressies binnen de Afrikaanse diaspora. Het doel is om de agency van de voorouders en hun nazaten te benadrukken, bekeken vanuit hun eigen perspectieven.

Samenwerking en toekomstperspectief

Het NiNsee ziet de Zwarte Canon als een essentieel onderdeel van haar educatieve taken en als een instrument om een breder maatschappelijk begrip van de doorwerkingen van slavernij en kolonialisme te bevorderen. Het instituut streeft naar samenwerking met onderzoekers en instellingen in het Caribische deel van het Koninkrijk, Suriname, Nederland, en daarbuiten om een transnationale en meervoudige kijk op de geschiedenis te realiseren.

Door de Zwarte Canon te koppelen aan de bestaande canons van Curaçao en Suriname, wordt het verhaal van de Afro-Caribische geschiedenis en cultuur in Nederland in een breder, internationaal en historisch kader geplaatst. De Zwarte Canon zal bijdragen aan een beter begrip van de rol van trans-Atlantische slavernij in de vorming van Nederland en de Afro-Caribische diaspora, en de invloed van deze gemeenschappen op cultuur, economie en sociale rechtvaardigheid.

Programma en deelname

Het symposium begint om 12:30 uur tot 17.00 uur en omvat een reeks lezingen en discussies geleid door vooraanstaande sprekers zoals oud-minister Roger van Boxtel, Eppo Bruins - Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer, onderzoeker Manon Sanches, Glenn Thodé en John Schuster.

Het evenement wordt afgesloten met een paneldiscussie en een informele netwerkborrel. Het symposium wordt geopend met een muzikale bijdrage van een inheemse muziekgroep, als symbool voor de diepgewortelde veerkracht en cultuur binnen de Afrikaanse diaspora.Voor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, biedt het NiNsee een livestream van het symposium, speciaal gericht op publiek uit de BES- en CAS-eilanden en Suriname.

--

Voor meer informatie en persaanvragen, neem contact op met:

Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) 

E-mail: pers@ninsee.nl 

Telefoon: +31 (0)20 123 4567 

Website: www.ninsee.nl - livestream op 12 oktober via de website 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur