SSFH introduceert gesprekskaarten voor meer vitaliteit en werkplezier in de huisartsenzorg

12 APR 2021 07:00 | Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg

Vandaag lanceert Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) gesprekskaarten om de duurzame inzetbaarheid van werkgevers en werknemers in de huisartsenzorg te vergroten. De gesprekskaart is een handige en laagdrempelige tool om het gesprek met elkaar aan te gaan en samen te zorgen voor meer werkplezier. 

Complexere zorgvraag

Een toenemende complexiteit in de zorgvraag zorgt ervoor dat er steeds meer flexibiliteit en veerkracht van zowel werkgever als werknemer wordt verwacht. Volgens de werknemersenquête van AZW (2019) ervaart ruim 40% van de werknemers in de huisartsenzorg een (te) hoge werkdruk en geeft ruim 70% aan dat de werkdruk is toegenomen. Als oorzaken hiervan worden o.a. hoge kwantitatieve taakeisen en werk met een hoge moeilijkheidsgraad genoemd. 

Ga samen het gesprek aan

Door met elkaar in gesprek te gaan, wordt duidelijk wat een medewerker nodig heeft en hoe de werkgever daarbij kan helpen. SSFH heeft twee gesprekskaarten ontwikkeld die een stimulans geven om het gesprek met elkaar aan te gaan. De gesprekskaart ‘Goed voor elkaar’ bevat vragen over allerlei onderwerpen, zoals motivatie en talenten, kennis en vaardigheden, gezondheid en vitaliteit, werk en privé, werkomstandigheden en samenwerking. Ervaart de medewerker (te) veel werkdruk? De gesprekskaart werkdruk geeft inzicht in mogelijke oorzaken en oplossingen. De gesprekskaarten zijn te downloaden op https://www.ssfh.nl/goed-voor-elkaar/gesprekskaart/ 

Goed voor elkaar

De gesprekskaarten zijn onderdeel van het programma ‘Goed voor elkaar’. Dit programma is ontwikkeld door SSFH in samenwerking met de verschillende sociale partners LHV, InEen, NVDA, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. Goed voor elkaar is gericht op alle werkgevers en werknemers in de huisartsenzorg en helpt om duurzame inzetbaarheid in de praktijk te brengen. 

Over SSFH

De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg bevordert veilig en gezond werken in de huisartsenzorg. SSFH stimuleert het bieden van stageplaatsen, brengt vraag en aanbod bij elkaar voor ondersteunende beroepen in de huisartsenzorg, werkt aan de verhoging van de kwaliteit van opleidingen, doet onderzoek naar de arbeidsmarkt nu en in de toekomst en biedt werkgevers HR-tools. 

SSFH is een samenwerkingsverband van de werkgeversorganisaties Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, en werknemersorganisaties Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO), FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. 

Meer informatie over de gesprekskaarten vindt u op www.ssfh.nl. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met Lian Koenraadt, communicatieadviseur, via 06-34855720 of l.koenraadt@wispa.nl

Meer binnen deze rubriek