Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een Nederlands-Duits Interreg Project geïnitieerd ter hoogte van ca. 1,7 miljoen euro. Het project draagt de titel ‘History without Borders’ (Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen) en werd recentelijk in oktober 2017 door de Interreg-stuurgroep van de Euregio Rijn-Waal goedgekeurd. Aan deze grensoverschrijdende samenwerking nemen vijf musea, drie universiteiten, twee onderzoeksinstituten en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge deel.
Het project heeft tot doel om de gezamenlijke geschiedenis van de 20ste eeuw te onderzoeken en vervolgens in een museale verhaallijn uit te werken. Een consortium van vooraanstaande historici en museumdeskundigen uit beide landen zullen bijdragen aan het tot stand komen van een nieuw grensoverschrijdend en Europees perspectief over oorlog, vrijheid, internationale samenwerking en actualiteit. De onderzoeksresultaten zullen tot leven worden gebracht in de vaste presentaties van het nieuwe Bevrijdingsmuseum, het Preußen Museum (toekomstig LVR-Niederrheinmuseum Wesel) in Wesel (D) en het geplande bezoekerscentrum bij de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn. Het LVR-Niederrheinmuseum Wesel gaat ook een reizende tentoonstelling ontwikkelen die langs de deelnemende musea van beide landen gaat trekken.
“De afgelopen eeuw wordt gekenmerkt door de opkomst van extreme ideologieën, twee wereldoorlogen maar ook een lange periode van Europese samenwerking en welvaart. Het sterkt ons historisch bewustzijn als we deze hele geschiedenis niet louter door de nationale bril zien maar juist ook vanuit het grensoverschrijdende en Europese perspectief”, vindt Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945). “Met deze unieke binationale aanpak willen wij toekomstige generaties een Europese versie van de zogeheten ‘lange 20ste eeuw’ presenteren in een internationale context, met volop oog voor de actuele vraagstukken rond vrijheid en de rechtsstaat”.
Eerste Nederlands-Duitse verhaallijn
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum koestert als Nederlands WO2 museum als eerste al lang de wens om een nieuwe gezamenlijke verhaallijn te ontwikkelen rond het domein van oorlog, vrijheid en internationale samenwerking. Het door het LVR beheerde Museum in Wesel (Duitsland) is precies de juiste partner hiervoor. Ook hier is men voornemens de gezamenlijke Duits-Nederlandse geschiedenis in de nieuwe permanente tentoonstelling centraal te stellen. “Doordat we aan beide zijden van de grens hetzelfde grotere doel voor ogen hebben, zijn wij bijzonder blij dat we onze kennis in dit innovatieve project kunnen bundelen”, stelt LVR-Landesrätin Milena Karabaic vast. En ook Daniela Schily, Generaalsekretaris van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge is van mening dat “de nieuwe vaste presentaties en de reizende tentoonstelling een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de Duits-Nederlandse verzoening. Want verzoenen betekent niet vergeten, maar juist uitdiepen van de gezamenlijke geschiedenis.”
Nederlandse en Duitse partners schrijven geschiedenis
Aan de nieuwe grensoverschrijdende verhaallijn zullen historici en museumdeskundigen meewerken van het Nationaal Bevrijdingsmuseum, het Preußen Museum (toekomstig LVR-Niederrheinmuseum Wesel), de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. / de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, de Radboud Universiteit te Nijmegen, het LVR-Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte te Bonn, de Westfälische Wilhelms-Universität Münster, de Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de Vereniging Aaltense musea en het Royal Air Force Museum Laarburch-Weeze e.V.
Interreg Programma Deutschland-Nederland
Het project “Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen” wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 1,2 miljoen euro door de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg financieel ondersteund.
Dit is een origineel bericht van Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Ga naar alle berichten van deze organisatie.