Totale beloning aandeelhouders farmareuzen genoeg om 1,3 miljard mensen te vaccineren.

22 APR 2021 01:01 | Oxfam Novib

Totale beloning aandeelhouders farmareuzen genoeg om 1,3 miljard mensen te vaccineren.

 Farmaceuten maken miljarden over aan aandeelhouders terwijl overheden wereldwijd te weinig vaccins hebben.

Den Haag, 22 april. Vooruitlopend op de komende aandeelhoudersvergaderingen van Pfizer, Johnson & Johnson en AstraZeneca, berekende de People’s Vaccine Alliance, waar Oxfam Novib en Wemos onderdeel van zijn, dat de farmaceuten de afgelopen 12 maanden $ 26 miljard besteedden aan het uitkeren van dividend en het terugkopen van aandelen. Dit bedrag is genoeg om ten minste 1,3 miljard mensen te vaccineren, net zoveel als de bevolking van geheel Afrika. Veel arme landen hebben niet de financiële middelen om zelf vaccins te kopen en zijn afhankelijk van donaties. Terwijl een op de vier burgers van rijke landen nu gevaccineerd is, staat de teller in armere landen pas op één op de 500 burgers.

Ben van Gils, beleidsadviseur Oxfam Novib: “Wat we nodig hebben zijn miljarden betaalbare vaccins, en geen vaccinmiljardairs. Het is moeilijk te accepteren dat de stijgende aandelen van farmaceutische bedrijven een nieuwe club van miljardairs creëert terwijl wereldwijd mensen gebukt gaan onder de maatschappelijke en economische gevolgen van deze pandemie. We zouden bedrijven niet moeten laten beslissen wie mag leven en wie sterft, terwijl ze hun winst vergroten. “

De oprichter van BioNTech, Ugur Sahin, is nu $ 5,9 miljard waard. De topman van Moderna, Stephane Bancel, $ 5,2 miljard. Hij heeft sinds het begin van de pandemie meer dan $ 142 miljoen aan Moderna-aandelen geïncasseerd. Tegelijkertijd voorspelt de Internationale Kamer van Koophandel een mondiaal economisch verlies van $ 9 biljoen als gevolg van de wereldwijde vaccinongelijkheid. Zo blijkt uit de berekeningen uit de Oxfam mediabriefing A shot at recovery, die vandaag gepubliceerd wordt.

Tom Buis, expert mondiale gezondheid bij Wemos: “Coronavaccins zijn voor een groot deel gefinancierd met belastinggeld. Daarom mogen we als samenleving verwachten dat de patenten en kennis gedeeld worden. Zo kan de wereldwijde productie opgeschaald worden, om iedereen van vaccins te voorzien. De Nederlandse overheid moet samen met andere landen druk uitoefenen op farmaceuten om dit te bereiken.”

De mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer/ BioNTech zullen twee van de drie bestverkochte farmaceutische producten ter wereld worden. De bedrijven verwachten in 2021 een omzet van $33,5 miljard uit hun vaccins. Hun vaccins zijn ook het duurst, variërend van $ 13,50 tot $ 74 voor volledige vaccinatie, waarbij beide bedrijven de prijzen bovendien verder willen verhogen. In een gesprek met investeerders noemde Pfizer een bedrag tussen de $ 150 en $ 170 per dosis als een normale prijs voor vaccins. Dit ondanks een studie van het Imperial College in Londen waaruit blijkt dat de productiekosten van nieuwe mRNA-vaccins tussen de 60 cent en $ 2 per dosis kunnen liggen.

Op 22 april zijn de aandeelhouders-vergaderingen van Johnson & Johnson en Pfizer, op 30 april is de WTO-top waar het tijdelijk opschorten van patenten hoog op de agenda staat, op 30 april en 1 mei is ook de Astra Zeneca aandeelhoudersvergadering. In de VS zijn er acties gepland bij de kantoren van Pfizer en J&J op 22 april. In het VK zijn er protesten op 1 mei bij Astra-Zeneca. Zie voor meer informatie het bijgesloten persbericht van de People’s Vaccine Alliance en de Oxfam mediabriefing A shot at recovery.

 

Het engelstalige persbericht van de People's Vaccine Alliance en Oxfam Mediabriefing zijn bijgesloten. Ben van Gils, beleidsadviseur Oxfam Novib, is beschikbaar voor interviews en verdere toelichting op de Oxfam mediabriefing A shot at recovery, contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651573683. Voor vragen over wereldwijde toegang tot vaccins en het delen van patenten en kennis: Tom Buis, expert mondiale gezondheid bij Wemos, beschikbaar voor interviews Tel. 0642347783, e-mail: tom.buis@wemos.nl Meer informatie over het delen van patenten en kennis: Video

Meer binnen deze rubriek