Stadsparade Circusstad Festival Rotterdam van start

21 MRT 2023 18:18 | Stichting Rotterdam Circusstad

Openbare basisschool De Plataan in Pernis was vanmiddag 21 maart de gelukkige. Hier vond de eerste Stadsparade-voorstelling Circusstad Festival plaats door het duo HappyHandstandFreak met de gespierde Yahel Ratter en de fragiele, soepele Kira Rabenstein. De Stadsparade is de opmaat naar het 10de Circusstad Festival dat in de meivakantie (3-7 mei) losbarst op en rond het Schouwburgplein en het Deliplein.

Opening Stadsparade met HappyHandstandFreak. FOTO CIRCUSSTAD FESTIVALOpening Stadsparade 21 maart met HappyHandstandFreak op OBS De Plataan. FOTO CIRCUSSTAD FESTIVAL

De komende maanden zijn er ruim 50 soortgelijke voorstellingen door verschillende gezelschappen op onder meer 26 basisscholen, in 12 verzorgingshuizen en op 6 Koningsdagpleinen voor in totaal zo’n 12.000 mensen in Rotterdam en omgeving.

Meerdere artiesten die optreden tijdens de Stadsparade behoren tot de acrobatische wereldtop. Dat geldt onder meer voor het trio Tête Bêche dat onlangs de juryprijs won op het prestigieuze Cirque de demain in Parijs. Dit drietal verbaast het publiek onder meer op 5 april op OBS ’t Prisma in Hoogvliet.

Bijzonder is de solovoorstelling van Ralph öllinger in 12 verzorgingshuizen. Daar treedt hij op als Pierre Roman, een traditionele, jonglerende witte clown in een prachtig kostuum, onder meer op 16 april in Reyerheem (Ridderkerk), op 18 april in Schiehoven (Schiebroek) en op 19 april in Smeetsland (IJsselmonde).

Ralph öllinger als Pierre Roman. FOTO FUNKY EYE

 

In de meivakantie (3-7 mei) staan op het jaarlijkse Circusstad Festival meer dan honderd artiesten uit twintig verschillende landen klaar om weer tienduizenden bezoekers te verrassen en ontroeren. Ook de tiende editie biedt sprankelend, vernieuwend circustheater. ‘Als volwassen kunstvorm heeft het de kracht om ons diep van binnen te raken’, zegt artistiek leider Menno van Dyke.Vooral op en rond het Schouwburgplein, in hartje Rotterdam vlakbij het Centraal Station, bruist Circusstad Festival. (foto schouwburgplein https://we.tl/t-EhVGWJW3ix) Grote trekkers zijn daar de dagelijkse voorstellingen van Siegfried en Joy (ongekend populair op de socials) uit Berlijn en de Gentse freerunners en theatermakers van Be Flat. Ook op het hippe schiereiland Katendrecht zijn er (3-5 mei overdag) in theaterzalen en op de pleinen diverse optredens.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur