'Bedrijven moeten nu werk maken van post-quantumbeveiliging'

15 APR 2024 09:29 | KnowBe4
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martin Krämer

Aanleiding:
Wereld Quantum Dag

Wereld Quantum Dag is in het leven geroepen om het publieke begrip van quantumwetenschap en quantumtechnologie over de hele wereld te bevorderen. De feitelijke stand van zaken op het gebied van quantum computing is een van de best bewaarde geheimen ter wereld.

We zullen het misschien niet eens weten wanneer landen als de VS of China de doorbraak in quantum computing bereiken. En dus ook niet wanneer ze met krachtige quantumcomputers een groot deel van de huidige cryptografie kunnen breken die organisaties nu nog gebruiken om onder meer hun software en hardware te beveiligen. Deskundigen schatten dat dit tussen nu en tien jaar kan zijn. 

Het is zelfs nog onduidelijker wanneer een quantumcomputer beschikbaar komt voor alledaags gebruik in de echte wereld. Quantum-machines die er nu al zijn hebben een zeer beperkt doel. Daarom is Google een drie jaar durende wereldwijde competitie gestart ter waarde van 5 miljoen dollar voor het vinden van praktische quantum computing-toepassen voor echte maatschappelijke uitdagingen. 

Organisaties moeten niet wachten op het moment dat het post-quantum tijdperk aanbreekt. Dat zou onverstandig zijn. Zeer binnenkort moeten organisaties alle cryptografie vervangen door post-kwantumcryptografie. Om daarmee te voorkomen dat iemand met kwade bedoelingen toegang krijgt tot kritieke data met behulp van een quantum computer. 

Het National Institute of Standards and Technology werkt aan het vinden van de juiste algoritmen om dat te voorkomen. Toonaangevende technologiebedrijven zoals Apple bereiden zich ook al voor en passen een hybride benadering toe om hun data ook in het post-quantumtijdperk te beveiligen. Dit is een combinatie van bestaande algoritmen en post-quantum-algoritmen.

Dr. Martin J. Krämer, Security Awareness Advocate, KnowBe4

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media