'Sportstimulering en blessurepreventie moeten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn'

17 MEI 2023 09:44 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zo'n 700.000 Nederlanders hebben het sporten nog niet opgepakt na corona | Binnenland | NU.nl

NOC*NSF berichtte gisteren dat zo’n 700.000 Nederlanders het sporten nog niet hebben opgepakt na corona. Met name sportende tieners en sporters uit de categorie lagere en middeninkomens blijven achter. Het behalen van de Rijksoverheidsambitie dat 75 procent van de Nederlanders in 2040 aan de beweegnorm voldoet lijkt zo steeds verder weg.

Niet alleen de ambitie van de Rijksoverheid komt onder druk te staan. Ook op individueel niveau profiteren mensen die gestopt zijn met sporten en sportief bewegen niet van de gezondheidswinsten die fysiek actief zijn met zich meebrengt. En, als ze weer gaan starten, kan het risico op een blessure ook nog eens toenemen. Beginnende sporters hebben namelijk een hoger blessurerisico dan ervaren sporters.

Dat beginnende sporters een hoger blessurerisico hebben is geen reden om niet te starten met sporten. De gezondheidswinst van het fysiek actief zijn weegt absoluut op tegen een eventuele blessure, én sporters kunnen ook maatregelen nemen om blessures te voorkomen. Om optimaal te kunnen genieten en profiteren van fysieke activiteit is het dus belangrijk dat er vanuit overheid, sportbonden en individuen niet alleen aandacht is voor sportstimulering, maar ook sportblessurepreventie. Neem bijvoorbeeld het creëren van bewustwording bij beginnende hardlopers, zodat zij niet te hard van stapel gaan, hun training opbouwen en luisteren naar de signalen van hun lichaam.

Meer binnen de rubriek Sport