Specialismes buiten ziekenhuis onvoldoende bekend bij geneeskundestudenten

14 MEI 2025 09:04 | Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) | De Geenskundestudent

Beroepen buiten het ziekenhuis (extramurale geneeskunde) zijn in de geneeskundeopleiding flink ondervertegenwoordigd. Dat blijkt uit onderzoek van De Geneeskundestudent (DG), de landelijke belangenorganisatie die zich inzet voor geneeskundestudenten. Juist die beroepen buiten het ziekenhuis hebben enorme tekorten die de komende jaren alleen maar toenemen. “Geneeskundestudenten worden momenteel in de zes jaar durende opleiding niet voldoende voorbereid op hun toekomstige werkveld”, zegt Berk Uzunalioglu, voorzitter van De Geneeskundestudent.

Uit de enquête, ingevuld door 2.230 geneeskundestudenten, blijkt dat huisartsgeneeskunde met een bekendheid van 77 procent onder bachelorstudenten en een vast coschap op elke faculteit, het enige goed bekende specialisme is. Alle overige specialismes buiten het ziekenhuis, waaronder bedrijfsarts, specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten, zijn voor het overgrote deel van de studenten onbekend. Dit terwijl het Capaciteitsorgaan adviseert dat ruim eenderde van de basisartsen een van deze beroepen gaat beoefenen. 

Positief gewaardeerd

In de master geneeskunde, waar studenten door middel van coschappen kennismaken met beroepen op de werkvloer, maken bijna alle studenten inmiddels wél kennis met een beroep buiten het ziekenhuis. Deze extramurale coschappen worden door coassistenten ook nog eens overwegend positief gewaardeerd. Toch besteden zij nog steeds het grootste deel van hun tijd (ongeveer vijftig weken) in het ziekenhuis tegenover ongeveer twaalf weken buiten het ziekenhuis. In het toekomstbeeld van studenten is dit verschil tussen intra- en extramuraal terug te zien. Slechts eenderde van de studenten overweegt überhaupt om een beroep buiten het ziekenhuis kiezen. De helft van de masterstudenten is er door de coschappen zeker van dat zij medisch specialist in het ziekenhuis willen worden, tegenover slechts veertien procent die zeker weten dat zij buiten het ziekenhuis willen werken.

Initiatieven

Overigens bleek twee jaar geleden uit onderzoek van De Geneeskundestudent al, dat ruim de helft van de studenten vindt dat ze te weinig onderwijs hebben gehad over beroepen buiten het ziekenhuis om er een goed beeld van te krijgen. In de afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven opgezet om de aandacht voor extramurale geneeskunde te vergroten. Zo is er vanuit de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra een werkgroep ‘Meer extramurale artsen’ opgezet en wordt er door Next Level Dokter op verschillende manieren voorlichting gegeven over werken buiten het ziekenhuis. Ook op faculteiten lijkt het bewustzijn over dit probleem te groeien. Zo start Utrecht binnenkort met een nieuw curriculum waarin een half jaar coschap zal worden gelopen buiten het ziekenhuis.

Continuïteit van de zorg

“De toenemende aandacht voor dit probleem is positief, maar de resultaten uit het huidige onderzoek van De Geneeskundestudent laten zien dat het nog verre van voldoende is”, stelt voorzitter Uzunalioglu. “De ontwikkelingen gaan traag, terwijl de tekorten in de extramurale zorg nú aan de orde zijn. In Noord-Nederland is het tekort aan forensisch artsen al zo ernstig dat deze zorg dreigt te moeten worden afgeschaft. Het is noodzakelijk dat de extramurale geneeskunde op alle faculteiten in Nederland de hoogste prioriteit krijgt. Alleen zo kunnen we de continuïteit van de zorg in de toekomst waarborgen.

Meer binnen de rubriek Zorg