Slecht weer zorgt voor run op last minute vakantie naar de zon

14 JUN 2024 09:00 | Zoover Media B.V.

Zoover Vakantiemonitor: Nederlanders boeken goedkopere vakanties door inflatie

ROTTERDAM, 17 juni 2024 – Door het slechte weer in Nederland en omliggende landen is een run ontstaan op last minute reizen naar de zon. In mei en juni zijn 2,5 keer zoveel vliegvakanties naar landen als Spanje, Turkije, Griekenland en Egypte geboekt als vorig jaar, waarbij mensen soms al een paar dagen na de boeking vertrekken. Hoewel de prijzen van vluchten en accommodaties zijn gestegen, geven Nederlanders ongeveer hetzelfde bedrag uit als vorig jaar, door voor een goedkopere vakantie te kiezen.

Mallorca is momenteel de populairste vakantiebestemming. Foto Zoover. 

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,9 miljoen reviews, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Die boekt zijn zomervakantie steeds vaker last minute, zo bleek de afgelopen jaren. Dat wil zeggen: zes weken of korter voor vertrek. Maar de stijging van dit jaar slaat alles: +142 procent. En dan moet de piek in boekingen nog komen. De meeste mensen boekten een reis naar Spanje (34,22 procent), dat de koppositie overnam van Turkije (26,41 procent). Op plaats drie en vier staan Griekenland (20,66 procent) en Egypte (12,76 procent). Ook in het zoekgedrag van Nederlanders laten deze landen een stijging zien, terwijl mensen minder zoeken naar een vakantie in Frankrijk (-9.92 procent), hoewel nog steeds het populairste vakantieland, (Nederland (-23,14 procent), nu ingehaald door Spanje, Duitsland (-30,65 procent) en België ( -35,37 procent). ,,We zien een enorme stijging in zoekgedrag naar zonbestemmingen. Dat heeft natuurlijk met het weer te maken. Ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk is het weer slecht. We zien dat het zoekgedrag naar alle vakanties met de auto daalt en naar alles met het vliegtuig stijgt”, zegt Reinoud Koot van Zoover.

Opvallend is ook dat mensen in andere jaren een paar weken voor vertrek een last minute vakantie boekten en nu vaak slechts een paar dagen. ,,We zien dat er ook nadrukkelijk gezocht wordt op reizen die al over twee of drie dagen vertrekken”, zegt Koot. Populaire regio’s bij vakantiegangers zijn deze maanden de eilanden Mallorca in Spanje en Kreta in Griekenland, de Turkse Riviéra en de Rode Zee in Egypte. Zoover hoort van reizigers dat ze zich bij die laatste bestemming geen zorgen meer maken over de oorlog in het relatief nabijgelegen Gaza.

Hoewel de prijzen in de reisbranche - mede door inflatie - zijn gestegen, geven Nederlanders niet veel meer geld uit aan hun vakantie dan andere jaren. De gemiddelde reissom per boeking steeg met 4,1 procent: van 2266 euro in 2023 naar 2359 euro dit jaar. Voor de top 4-landen lag de stijging tussen de 2 en 3 procent. Dat komt volgens Zoover doordat mensen een goedkopere vakantie boeken. Zo boekten reizigers naar Turkije dit jaar 3,5 keer zo vaak een all-inclusive hotel van drie in plaats van vijf sterren. Ook in andere landen gebeurt dat.

Bij de vliegvakanties is Düsseldorf (32,91 procent) nog steeds de populairste luchthaven van vertrek voor Nederlanders, maar de voorsprong op Schiphol (31,48 procent) is flink geslonken vergeleken met vorig jaar. ,,Schiphol heeft zijn zaken nu beter voor elkaar en er zijn minder wachtrijen. Wij zien dat klanten aangeven dat ze voor Düsseldorf kiezen omdat ze horen dat Transavia vluchten annuleert”, stelt Koot. Rotterdam is daarentegen minder populair. Het aandeel daalde van 7,72 naar 5,17 procent, mede doordat daar minder vluchtcapaciteit beschikbaar is. Opvallend is verder dat luchthaven Keulen/Bonn (11,13 procent) qua populariteit op de derde plek staat bij Nederlanders en dat vliegveld Münster/Osnabrück (van 0,23 naar 4,37 procent) steeds populairder wordt. Koot: ,,Voor de meeste Nederlanders is het een paar uur rijden naar die vliegvelden, maar blijkbaar vinden ze dat niet erg. Waarschijnlijk omdat het aanbod er groot is en de prijzen wat lager.”

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme