Nederlanders kiezen voor zon dichtbij in herfstvakantie

02 SEP 2024 09:00 | Zoover Media B.V.

Zoover Vakantiemonitor: Turkije populairst in najaar, 4 procent meer vliegvakanties in zomer, Schiphol weer de grootste

ROTTERDAM, 2 september 2024 – Hoewel de prijzen fors zijn gestegen, boeken Nederlanders de komende herfstvakantie volop vliegreizen naar de zon. Ze kiezen daarbij vooral bestemmingen dichtbij, zoals Turkije, de Spaanse eilanden en Egypte. Tijdens het afgelopen hoogseizoen boekten Nederlands 4 procent meer vliegvakanties dan vorig jaar. Opvallend: de meeste reizigers verkozen deze zomer weer Schiphol boven Düsseldorf.

Turkije is de komende herfstvakantie de populairste zonbestemming. 

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,9 miljoen reviews, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Deze zomer boekten de meeste Nederlanders hun vakantie last minute, dus zes weken of korter voor vertrek. Misschien nog een na-ijleffect van coronacrisis, toen veel vroeg geboekte reizen werden geannuleerd. Deze trend zet zich ook voort bij de boekingen voor de herfstvakantie. ,,Dat betekent dat de grote golf er nog aan komt”, zegt Reinoud Koot van Zoover. Toch ziet hij al dat Turkije met 42 procent van de boekingen verreweg het populairst is, gevolgd door Spanje (22 procent). Egypte is met een aandeel van 19 procent Griekenland (9 procent) voorbijgestreefd. ,,Dat is te verklaren omdat de herfstvakantie dit jaar laat valt, pas eind oktober. Dan heb je in Griekenland of Noord-Spanje niet altijd de garantie op zon, maar in landen als Turkije en Egypte nog wel”, zegt Koot.

Hij ziet ook dat Nederlanders kiezen voor zonbestemmingen op relatief korte afstand. Bij intercontinentale winterzonbestemmingen, zoals Mexico, blijven de boekingen achter, terwijl landen als Tunesië, Cyprus en Marokko meer in trek zijn dan in 2023.

De gemiddelde reissom die vakantiegangers betalen stijgt deze herfstvakantie van 2186 naar 2317 euro per boeking, een stijging van 6 procent. Tijdens de zomervakantie - het dure hoogseizoen - bedroeg die gemiddelde reissom 3261 euro per boeking, een stijging van 5,3 procent ten opzichte van de 3094 euro over heel 2023. Toch werden deze zomer 4 procent meer vliegvakanties geboekt dan vorig jaar. ,,Vorig jaar hadden we nog wat na-ijleffecten van corona. Ik zie dit jaar weer als een normaal hoogseizoen”, zegt Koot.

Het populairste vakantieland onder Nederlanders was zoals vanouds Frankrijk, gevolgd door een vakantie in eigen land. Bij de vliegvakanties was Spanje veruit het populairst. Hier koos 35 procent van de boekers voor, tegenover 30 procent vorig jaar. Zonbestemmingen als Turkije (22 procent), Griekenland (16 procent) en Italië (14 procent) zagen hun aandeel afnemen.

Nadat de hoge prijzen en de problemen met veiligheidscontroles en bagage-afhandeling reizigers het afgelopen jaar naar andere luchthavens had verdreven, was Schiphol deze zomer weer het populairst. 35 procent van de vakantiegangers koos voor Amsterdam (vorig jaar 27 procent), terwijl 32 procent koos voor Düsseldorf (vorig jaar 45 procent). Komende herfstvakantie moet Schiphol (25 procent) de koppositie alweer afstaan aan Düsseldorf (32 procent). ,,Vliegen vanaf Duitse luchthavens is per reis een paar honderd euro goedkoper. Voor gezinnen is dat reden om twee of drie uur naar Duitsland te rijden”, verklaart Koot.  ,,Schiphol had zijn zaken deze zomer goed voor elkaar, dus dat was fijn voor de klant.”

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme