Nederlander boekt vakantie dit jaar vooral last minute en is 200 euro meer kwijt

03 JUL 2023 09:00 | Zoover

Zoover Vakantiemonitor: Schiphol definitief positie als grootste vakantieluchthaven kwijt

ROTTERDAM, 3 juli 2023 – Nederlanders boeken hun zomervakantie dit jaar vooral last minute in juli. Gemiddeld zijn ze ruim 200 euro meer kwijt aan hun vakantie dan vorig jaar. Bij de vliegreizen heeft Turkije Spanje van de eerste plaats verdrongen. Ook vliegen de meeste Nederlanders deze zomer vanaf Düsseldorf en is Schiphol zijn koppositie als grootste vakantieluchthaven definitief kwijt.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Normaliter worden tussen half juni en half juli de meeste last minute-vliegvakanties voor de zomer geboekt. Tot nu toe zijn dit jaar 17 procent minder reizen geboekt dan vorig jaar. ,,Het boekgedrag van de Nederlander lijkt na Corona veranderd”, zegt Sterre Hoek van Zoover. ,,In andere jaren zagen we nu een piek in het aantal last minute-boekingen, maar die verwachten we nu pas in juli.” De verklaring is volgens haar dat mensen angstig zijn geworden door alle verhalen over de drukte op Schiphol en het schrappen van vluchten door Transavia. ,,Ze zijn afwachtend geworden en willen eerst zien hoe de situatie op Schiphol is, voordat ze last minute boeken”, aldus Hoek. ,,Ze wachten nu op de beste deal, maar lopen wel het risico dat straks alles weg is.”

Frankrijk is dit jaar voor het eerst sinds de coronajaren weer het populairste vakantieland onder Nederlanders, blijkt uit het zoekgedrag. Nederland volgt op de voet. Bij de vliegvakanties is Turkije dit jaar de populairste bestemming. Bijna 40 procent van de boekingen is naar dit land. De afgelopen jaren vlogen de meeste mensen naar Spanje. Dat land staat nu met 31 procent van de boekingen op de tweede plaats, gevolgd door Griekenland (16 procent) en Egypte (10 procent). Na de Turkse Rivièra zijn de Rode Zee, Kreta, Mallorca en Gran Canaria de populairste regio’s.

Nederlanders zijn dit jaar ruim 200 euro meer kwijt aan hun zomervakantie dan vorig jaar. De gemiddelde reissom voor een last minute-vliegvakantie steeg van 2198 euro in 2022 naar 2446 euro dit jaar. Per land zijn er grotere verschillen. Voor een zomervakantie naar Turkije betalen Nederlanders dit jaar 430 euro meer dan vorig jaar, voor Spanje 130 euro en voor Griekenland slechts 20 euro. Dat komt volgens Zoover vooral door het aantal duurdere all-inclusive vakanties dat naar Turkije wordt geboekt.

Omdat veel vakanties naar Turkije vanaf vliegveld Düsseldorf vertrekken, vliegen steeds meer Nederlanders vanuit de Duitse luchthaven. Deze zomer 39 procent. Vanaf Schiphol vertrekt slechts 30 procent van de vakantievluchten. In de meivakantie was deze trend al zichtbaar. Toen boekte 34 procent van de Nederlanders een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol. Die verschillen zijn tijdens de zomervakantie groter geworden. Schiphol lijkt daarmee definitief zijn koppositie als vakantieluchthaven te hebben verloren. Ook hierbij speelt de onzekerheid onder reizigers een rol, denkt Hoek. ,,Schiphol en Transavia zijn zo vaak negatief in het nieuws geweest, dat mensen liever vanaf een andere luchthaven vertrekken”, zegt ze.

Luchthaven Düsseldorf.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme