'De bestrijding van diarree door klimaatverandering vereist een holistische aanpak'

18 JAN 2024 16:12 | Yakult
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Olaf Larsen

Aanleiding:
Diarree dreigt op te rukken door klimaatverandering | Binnenland | AD.nl

Klimaatverandering wordt geassocieerd met een toename van diarree doordat het omstandigheden creëert die gunstig zijn voor de verspreiding van ziekteverwekkers. Overstromingen zijn een ideaal reservoir voor ziekteverwekkers, maar ook droogte kan leiden tot een hogere verspreiding.  


Om tot een goede bestrijding van dit soort infecties te komen, zal men naar alle factoren moeten kijken die verantwoordelijk zijn voor deze opmars van infecties. Dit zijn niet alleen klimatologisch gerelateerde zaken, zoals de infrastructuur die nodig is om overstromingen te voorkomen en de waterkwaliteit op peil te houden, maar ook de gezondheid van mensen zelf.

Het is bekend dat de samenstelling van de darmmicrobiota een rol speelt in de vatbaarheid voor micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken. Het is daarom van belang om te kijken naar goede voeding die de kwaliteit van de darmmicrobiota stimuleert. Een vezelrijk dieet, gecombineerd met het innemen van gefermenteerde voedingsmiddelen zijn daarin cruciaal.

Een holistische analyse waarin de mogelijke invloed van al deze factoren worden onderzocht, zowel klimatologische, als gezondheids- en lifestylefactoren, is cruciaal voor een effectieve aanpak van de toename van diarree. 


Meer binnen de rubriek Wetenschap