'Een diverse darmmicrobiota voor een betere slaap'

13 MRT 2024 08:13 | Yakult
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Olaf Larsen

Aanleiding:
World Sleep Day March 15, 2024

Op vrijdag 15 maart 2024 is het Wereldslaapdag. Slaap is belangrijk voor de darmgezondheid, omdat het in verband wordt gebracht met een verhoogde kwaliteit en diversiteit van de darmbacteriën. Gebrek aan slaap resulteert in verhoging van het stresshormoon cortisol. Een slechte slaapkwaliteit en -duur wordt ook in verband gebracht met een verhoogde calorie-inname en een verhoogd verlangen naar snacks, waarvan we weten dat ze niet goed zijn voor onze darmgezondheid. 


Slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door een verstoorde wisselwerking tussen darm en brein. Via een uitgebreid zenuwstelsel in je darmen, het enterische zenuwstelsel (EZS), communiceren de darmen met het brein. Dit EZS wordt ook wel het tweede brein genoemd. Als de hersenen stress of spanning ervaren, leidt het EZS bloed weg uit de buik. Als dit gebeurt ervaar je een ‘knoop in je maag’ en kun je minder goed in slaap komen.

Maar het werkt ook andersom. Als je wakker ligt van zaken die je bezighouden, dan is dat weer van invloed op de balans van de darmmicrobiota. Het kan zelfs je natuurlijke afweer verminderen. Ook kan het leiden tot darmproblemen, vermindering van de kwaliteit en duur van de slaap en gevoeligheid voor verkoudheid. Dit komt overeen met de gerapporteerde klachten van studenten, onder wie in 2023 een onderzoek met betrekking tot slaap, stress en darmgezondheid werd gehouden. Een rijke verzameling aan bacteriën in je darmen helpt bij een betere, herstellende slaap. Om een diverse darmmicrobiota te krijgen is het belangrijk om gezond te leven met onder andere voldoende beweging, genoeg ontspanning en goede voeding met veel vezels. Ook probiotica kunnen helpen bij een betere slaap.


Meer binnen de rubriek Wetenschap