'Probiotica kunnen atleten helpen bij het voorkomen van infecties door vervuild water'

13 AUG 2024 12:28 | Yakult

Sommige olympische atleten consumeerden grote hoeveelheden yoghurt of speciale probiotische producten om infecties te voorkomen, vooral wanneer ze voor de uitdaging stonden om in de rivier de Seine te zwemmen. En daar kan inderdaad een goede reden voor zijn.

Probiotica zijn producten die levende micro-organismen bevatten en die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, een gezondheidsvoordeel opleveren. Yoghurt en gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen als probiotica worden beschouwd, als deze producten inderdaad minimaal 1 miljard levende micro-organismen bevatten (vaak bacteriën maar bijvoorbeeld ook gisten) en als er ook wetenschappelijk onderzoek voorhanden is dat een daarmee samenhangend gezondheidseffect aantoont. Tegenwoordig zijn er ook veel speciale probiotische voedingsmiddelen op de markt, die grote hoeveelheden (zoals 20 miljard of zelfs 100 miljard per portie) micro-organismen bevatten, en er zijn duizenden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die de potentiële gezondheidsvoordelen illustreren.

Probiotica kunnen inderdaad behulpzaam zijn bij verminderen van het risico op infecties veroorzaakt door de consumptie van besmette voedingsmiddelen. De consumptie van probiotica lijkt de kans op het voorkomen van reizigersdiarree te verkleinen. Zwemmen in een rivier als de Seine die mogelijk ziekteverwekkers bevat, kan ook leiden tot infecties en maag-darmklachten, wanneer men per ongeluk een beetje van dit water doorslikt. In het geval van de Olympische Spelen kan dit de kans om de race te winnen ernstig in gevaar brengen. De consumptie van probiotica kan hiervoor ook gunstig zijn.

Het is bekend dat de probiotische micro-organismen zullen concurreren met de pathogene indringers. Als de probiotica bijvoorbeeld in grote hoeveelheden aanwezig zijn, kunnen ze de ziekteverwekkers verdringen vanwege hun behoefte aan voedsel in het maag-darmkanaal. Bovendien zullen de nuttige probiotische micro-organismen ruimte in het maag-darmkanaal innemen, welke dus niet langer beschikbaar is voor de ziekteverwekkers, waardoor infectie wordt voorkomen. In de wetenschappelijke literatuur zijn nog veel meer werkingsmechanismen van probiotica beschreven, zoals de productie van moleculen die ziekteverwekkers kunnen doden. Het potentieel van probiotica om de negatieve effecten van schadelijke stoffen die zich in water kunnen bevinden te verminderen, wordt erkend, evenals de potentiële rol ervan in de bescherming tegen ziekteverwekkers die zich in (drink)water kunnen bevinden, zoals een giftige E. coli-bacterie, cholera en legionella. Hoewel deze onderzoeken nog in de kinderschoenen staan kunnen ze desalniettemin als veelbelovend worden beschouwd, omdat de werkingsmechanismen waarmee probiotica ons tegen infecties beschermen inmiddels goed zijn beschreven.

Meer binnen de rubriek Wetenschap