'Ook gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica passen in een gezond dieet'

22 FEB 2024 14:46 | Yakult
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bruno Pot

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1189617590/koffie-vette-vis-groente-en-fruit-kun-je-met-het-ju...

Het recente onderzoek waaruit blijkt dat het drinken van drie tot vijf koppen koffie positief lijkt te zijn voor de gezondheid, is in lijn met veel studies van de afgelopen jaren die wijzen op mogelijke gezondheidswinst van voeding. Ook gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica passen in een gezond voedingspatroon. Toch zijn ze als categorie geen onderdeel van de Schijf van Vijf. Net als koffie.

Dat is jammer want deze producten, zoals zuurkool, yoghurt, kefir, kombucha of gefermenteerde augurken passen in een gezond voedingspatroon en de aanwezige micro-organismen kunnen bijdragen aan de diversiteit van de darmmicrobiota. Bovendien kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen rijk zijn aan vezels, vitamines en korteketenvetzuren. Fermentatie bevordert ook de houdbaarheid en verbetert vaak de smaak en textuur van het levensmiddel.

Gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen echter geen probiotica genoemd worden. Onderzoekers hebben een paar jaar geleden meer dan honderd voedingsmiddelen onderzocht op hun microbiële samenstelling en gekeken hoeveel levende micro-organismen ze bevatten. Hoewel ze bijdragen aan het bevorderen van de diversiteit is een specifiek gezondheidsaspect niet verder onderzocht. Dit is anders voor de probiotica, die volgens de ISAPP definitie door klinische studies gedocumenteerd moeten zijn.

Als een gezondheidseffect gewenst is, is het raadzaam om een probioticum van hoge kwaliteit te kiezen, omdat het per definitie klinisch getest moet zijn. Probiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen die probiotica bevatten worden onder strikt gecontroleerde omstandigheden geproduceerd, wat een specifiek aantal levende micro-organismen na fermentatie garandeert. Deze informatie moet ook op het etiket worden vermeld. 

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Yakult

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Wetenschap