‘Maatregelen versoepeld, ratrace weer terug… Nee bedankt!’

01 JUL 2021 08:30 | Met Gemak In Het Nieuws i.s.m. Jitske Lochtenberg

VLEUTEN – Lang niet alle vrouwelijke ondernemers kijken reikhalzend uit naar ‘het oude normaal’, stelt Jitske Lochtenberg, onderneemster en business healer voor vrouwelijke ondernemers met kinderen. Zij roept daarom op om vaker ‘nee’ te zeggen tegen sociale verplichtingen en bewust te kiezen. 

Het thuiswerken brengt eigen regie en meer gezinstijd met zich mee, volgens onderzoek van het RIVM. “Nu werkten veel vrouwelijke ondernemers al vanuit huis, net als ik, dus die eigen regie en gezinstijd hadden we al. Tijdens de lockdown vielen echter veel sociale verplichtingen weg. Die komen met het opengaan van sportclubjes, horeca en andere vrijetijdsbestedingen weer terug.” De vrouwen en onderneemsters die Lochtenberg spreekt zijn ‘daar niet perse blij mee’. “Het was ook wel lekker rustig toen er niet zoveel kon”, is een veelgehoorde uitspraak in de praktijk en op de sociale fora waar Lochtenberg werkzaam is. Dit onderstreepte een ander onderzoek  onder 1300 deelnemers eerder ook, waarin 9 op de 10 zegt niet terug te willen naar de drukte van voor de lockdown. 

‘Kies bewust en zeg vaker nee’

“Nu we verplicht bijna een jaar lang een lege agenda hebben gehad, ervaren veel vrouwen de rust die dit met zich meebracht. Zij realiseren zich hoe druk ze waren met dingen die ze de afgelopen maanden eigenlijk niet misten.” Nu alles weer kan, is het belangrijk dat mensen bewust blijven kiezen voor activiteiten die zij echt graag willen doen, stelt Lochtenberg. “Niet alleen omdat je ervoor wordt uitgenodigd. Of omdat dit voorheen van je werd verwacht. Kies bewust. Is het echt nodig om je kind op drie activiteiten per week te hebben? Moet je naar elke verjaardag van alle kinderen van vrienden? Nu zitten we nog in een periode waarin men gewend is aan minder activiteiten. Als je dit zo wilt houden, zeg dan nee tegen de activiteiten die jij en/of je gezin niet echt leuk vinden. Want voor je het weet zit je weer in de ratrace.”

Meer binnen de rubriek Ondernemers