'Eten van ultrabewerkt voedsel heeft grote gevolgen voor volksgezondheid'

12 APR 2023 08:15 | TastyBasics

Dit is een expertquote van Jan Buining, Eigenaar, TastyBasics. Initiatiefnemer, de Leefstijlstraat.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Waar blijft de 0 procent btw op groente en fruit? Dit is waarom het afschaffen zo lang duurt - EenVandaag

Nederlanders worden steeds jonger ziek en er is sprake van een toenemend aantal ouderdomsziekten, hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht. Hierdoor zijn maatregelen nodig zoals het veelbesproken verlagen van het btw-tarief op groente en fruit uit het regeerakkoord.

In de Verenigde Staten worden mensen al minder oud, ondanks dat er geneesmiddelen beschikbaar zijn en grote welvaart is. Deze trend, die ook in Nederland te zien is, heeft alles te maken met ons eetpatroon.

Meer dan de helft van de calorieën in onze voeding is afkomstig van bewerkte grondstoffen. Voedingsproducenten concentreren zich bij de productie van voeding namelijk vooral op koolhydraten en suikers.

Essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitaminen worden hieruit gehaald. De levensmiddelensector is heel efficiënt geworden in het precies leveren van wat de consument wil: heerlijk smakende en goedkope producten die onze magen vullen en onze honger stillen. Van chips tot koekjes en repen, maar ook pasta, (wit-) brood en krokante muesli.

Maar deze focus op consumentenplezier heeft ook een keerzijde. Het leidt namelijk tot een afname van het aantal gezonde levensjaren, met grote gevolgen voor de Nederlandse gezondheidszorg. Er moet daarom een omslag gemaakt worden naar het voorkomen van ziektes in plaats van het genezen.

De voedingssector moet actie ondernemen, vooral aan de aanbodzijde. Voeding moet aangepast worden aan de behoeften van het menselijk lichaam. De industrie moet ervoor zorgen dat het voor consumenten aantrekkelijker en logischer wordt om gezonde producten te kopen.

Het stoppen met het bewerken van landbouwproducten tot concentraten van koolhydraten en suikers is de grootste en meest noodzakelijke stap in de richting van gezonde voeding. Als we in Nederland minder ultrabewerkt voedsel eten, zullen we gezonder worden.

Het is essentieel dat boeren, producenten en consumenten samenwerken om vraag en aanbod naar gezonde voeding in evenwicht te brengen. Alleen dan kunnen we ons eetpatroon veranderen en een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca