'Niet semaglutide in basispakket, maar systeemtransitie oplossing voor obesitasepidemie'

22 JUL 2024 15:09 | LeefstijlStraat

Deze week heeft het Zorginstituut terecht een negatief advies gegeven over het opnemen van semaglutide in het basispakket. Het is een hardnekkige gewoonte in de zorg om bij chronische ziekten direct naar pillen te grijpen. Dit symptoombestrijdende model, gedreven door de farmaceutische industrie, pakt de onderliggende oorzaken niet aan en houdt het verdienmodel in stand.

Steeds weer lijkt een ingenieuze symptoombestrijder de enige acute oplossing, zoals nu semaglutide voor de obesitasepidemie. Echter, een ongezonde leefstijl, met onweerstaanbare ongezonde voeding in het centrum, blijft een van de belangrijkste oorzaken.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat huidige leefstijlprogramma's op lange termijn, meer dan twee jaar, onvoldoende effectief zijn. De echte oplossing is tweeledig: kennis over langetermijnleefstijlverandering moet beter verspreid worden onder leefstijlcoaches en andere zorgprofessionals. Maar de onontkoombare langetermijnoplossing is een voedingsaanbod waarin de gezonde keuze in alle opzichten de meest voor de hand liggende keuze is. Alleen door een systeemtransitie kunnen we de obesitasepidemie werkelijk aanpakken.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca