Schermgebruik voor slapen leidt tot psychische klachten bij 22% van de jongeren

18 FEB 2025 08:11 | Huijer

Telefoongebruik leidt tot slapeloosheid en alarmerende toename van psychische klachten bij jongeren.

Jongeren raken steeds meer verstrikt in een vicieuze cirkel van telefoongebruik, slechte slaap en psychische klachten. Uit onderzoek van Huijer.nl blijkt dat 78% van de jongeren (18-34 jaar) hun telefoon gebruikt voor het slapen, wat hun risico op slapeloosheid, angst en depressie vergroot. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 22% van de jongeren daadwerkelijk psychische klachten ervaart als gevolg van slapeloosheid.

Dit onderzoek door Huijer.nl, uitgevoerd onder 1000 werkende Nederlanders van 18 tot 65 jaar, toont aan welke schadelijke gevolgen telefoongebruik vlak voor het slapen heeft voor de mentale gezondheid van jongeren. De steekproef is representatief voor verschillende regio’s in Nederland, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het blijkt dat bijna 8 op de 10 jongeren (18-34 jaar) hun telefoon gebruiken vlak voor het slapen, wat de slaapkwaliteit aantast en het risico op psychische klachten zoals angst en depressie vergroot.

Meer dan 1 op de 3 jongeren heeft geen vaste bedtijd

Het probleem van laat naar bed gaan wordt verder versterkt door onregelmatige slaappatronen. Uit aanvullende gegevens blijkt dat 35% van de jongeren (18-34 jaar) helemaal geen vaste bedtijd heeft, terwijl slechts 17% dagelijks een vast slaapschema hanteert. Daarnaast hanteert 46% een vaste bedtijd alleen op werkdagen en slechts 1% op vrije dagen of in het weekend. Dit onregelmatige gedrag maakt het voor jongeren moeilijk om een gezond slaapritme te ontwikkelen.

Wat betreft het moment van slapen, gaat 47% van de jongeren op werkdagen tussen 22:15 en 23:00 uur naar bed. Een aanzienlijke groep (15%) gaat zelfs tussen 23:15 en middernacht naar bed, en een kleine groep van 4% slaapt pas tussen 00:15 en 02:00 uur. Tegelijkertijd staat 45% van de jongeren tussen 06:15 en 07:00 uur op, en nog eens 29% tussen 07:15 en 08:00 uur. Deze combinatie van laat naar bed gaan en vroeg opstaan zorgt voor een tekort aan slaapuren, wat het risico op psychische klachten zoals angst en depressie vergroot.

Naast schermgebruik spelen andere factoren een rol bij slapeloosheid. Uit het onderzoek blijkt dat piekeren (47%) en stress (37%) de meest genoemde oorzaken zijn van nachtelijk wakker liggen, gevolgd door warmte (37%) en geluid (23%). Ook factoren zoals dorst (12%), cafeïnegebruik (8%) en medische redenen (5%) dragen bij aan een verstoorde nachtrust. Dit onderstreept het belang van een goed slaapritme en het vermijden van schermgebruik voor het slapen om de kans op psychische klachten te verkleinen. 

22% van de jongeren ervaart psychische klachten als gevolg van slapeloosheid

Uit cijfers van het CBS uit 2022 blijkt dat steeds meer jongeren kampen met slaapproblemen en psychische klachten. Maar liefst 22% van hen rapporteert daar in de afgelopen twee weken last van te hebben gehad . Het RIVM benadrukt dat schermgebruik voor het slapen leidt tot slaapproblemen zoals korter slapen en ’s nachts wakker worden. De Hersenstichting vult daarop aan dat slaapgebrek kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals depressie en angst. Vooral het ontvangen en versturen van berichten en bellen hebben een grote negatieve impact op de slaapkwaliteit, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Social Science & Medicine, een toonaangevend interdisciplinair tijdschrift voor gezondheidswetenschappen.

Mitch Huijer van Huijer.nl benadrukt het belang van een gezond slaapritme: “We zijn geschrokken van het feit dat bijna 8 op de 10 jongeren hun telefoon gebruikt vlak voor het slapen. Veel apps zijn ontworpen om de aandacht langer vast te houden, waardoor jongeren later naar bed gaan. "Een fysiek boek lezen of mediteren zijn veel beter geschikt om makkelijker in slaap te komen en vervolgens goed te slapen.”

Meer binnen de rubriek Zorg