Precies een jaar na de eerste samenkomst van Code-V, tekenden op 12 december 2024 achttien nieuwe partners het convenant van Code-V. Hiermee committeren zij zich om de toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers te verbeteren. De community van Code-V bestaat nu uit meer dan honderd ondertekenaars van Code-V die allen het belang inzien en onderstrepen om financiering van vrouwelijke ondernemers te versnellen. Gelijke ondernemerskansen voor vrouwen leidt tot een groei van de Nederlandse economie van naar schatting 139 miljard euro, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en McKinsey.
Publiek en privaat samen voor betere ondernemerskansen
Code-V heeft in één jaar een groot netwerk opgebouwd van publieke en private partijen die zich inzetten voor inclusieve financiering, i.c. vrouwelijke ondernemers. Code-V bestaat uit partners als RVO (Rijksdienst voor Ondernemen), Ministerie van Economische Zaken, Stichting MKB Financiering, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen, een groot aantal banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank, NVP (Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen), en Venture Capitalists zoals Borski Fonds etc. Ook met professionele dienstverleners als Greenberg Traurig, Deloitte en Erasmus Center for Entrepreneurship vergroot Code-V structureel de toegang tot financiering en kennis voor vrouwelijke ondernemers, zodat zij uiteindelijk succesvoller kunnen ondernemen.
Achttien nieuwe partners
De achttien nieuwe partners die vandaag het Code-V convenant ondertekenden zijn: Builders, Curiosity, Floryn, Kennedy van der Laan, Knab, KplusV, Kamer van Koophandel (KVK), McKinsey, Ondernemende Vrouwen Fonds, Business Women Teylingen, Elfin, Matapica, NL Groeit, OSEES, SHELEADS+, Stichting Zwarte vrouwen voor Technologie, The Next Women en Wings M&A.
De nieuwe partners tekenden het convenant voorafgaand aan de presentatie van het wetenschappelijke onderzoek in het Postilion Hotel Utrecht in Bunnik.
Marianne Bruijn, Managing Director Code-V: “Met de 101 Code-V ondertekenaars bouwen we verder aan een duurzame beweging waarin we vrouwelijk ondernemerschap echt gaan versnellen. Vooroordelen, exclusieve netwerken, een risk-averse benadering van investeerders en negatieve stereotypen vormen nog steeds belangrijke obstakels voor vrouwelijke ondernemers. Heffen we die met elkaar op dan kan dat de Nederlandse economie €139 miljard opleveren.”
Presentatie onderzoek met ervaren barrières en oplossingen
Dr Kathleen Stephenson (Vrije Universiteit Amsterdam), in samenwerking met Dr Caroline Essers (Radboud Universiteit Nijmegen) presenteerde na de feestelijke ondertekening door de nieuwe partners, ook de resultaten van academisch onderzoek uitgevoerd in opdracht van Code-V . Stephenson identificeerde hierin een aantal barrières en kansen voor vrouwelijke ondernemers in de zoektocht naar financiering.
Belangrijkste bevindingen waren de ervaren belemmeringen zoals vooroordelen en subjectieve besluitvorming in het financieringsproces, terughoudendheid van vrouwen om een financieringsaanvraag in te dienen en het stigma rond het label "vrouwelijke ondernemer". Dat betekende in dit geval een vermeend gebrek aan professionele ambitie of vermoeden van (ongewenste) positieve discriminatie.
Tegelijkertijd werden ook verschillende strategieën voorgesteld voor effectieve oplossingen, zoals meer inclusieve communicatie tijdens aanvraagrondes, gestandaardiseerde beoordelingsprocessen om zo vooroordelen te verminderen, formuleren van verantwoordingskaders om een eerlijke verdeling van financiering te waarborgen en het actief inzetten van netwerken om bredere ondersteuning en mentorship te stimuleren.
Ontwikkeling interventies
Naar aanleiding van dit onderzoek ontwikkelt de community van Code-V verschillende interventies die komende jaren worden uitgerold. Datarapportage in het Code-V dashboard en publicatie van het jaarrapport over financiering van vrouwelijk ondernemerschap wordt in het late voorjaar van 2025 verwacht.
Dit is een origineel bericht van Code-V
Ga naar alle berichten van deze organisatie.