'Amsterdamse wegen nodigen uit om harder dan 30 kilometer per uur te rijden'

08 DEC 2023 09:52 | Sweco
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hans Drolenga

Aanleiding:
Nieuwe maximumsnelheid van 30 km per uur in grootste deel van Amsterdam

Op 80 procent van de wegen in Amsterdam geldt vanaf vandaag een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De lagere snelheid moet de verkeersveiligheid verhogen en het verkeerslawaai halveren. De afgelopen twee maanden zijn door de hele stad de verkeersborden met de nieuwe maximumsnelheid geplaatst. Maar het is waarschijnlijk dat veel automobilisten zich niet aan de nieuwe snelheidslimiet gaan houden, omdat de wegen daar niet op zijn ingericht.

Op veel plekken in Amsterdam zijn brede wegen en lange asfaltstroken. Die nodigen uit om veel harder te rijden dan die 30 kilometer per uur. De kans is klein dat automobilisten hun snelheid op die wegen vrijwillig gaan verlagen. Als expert op het gebied van veilige mobiliteit denk ik dat daar in veel gevallen ook flinke aanpassingen aan de weg voor nodig zullen zijn.

Over het algemeen kun je zeggen dat een limiet van 30 kilometer per uur de veiligheid zal verhogen en het verkeerslawaai zal verminderen. Maar dat werkt uiteraard alleen als mensen zich ook aan die snelheid houden en die kans is niet groot.

Hans Drolenga: 06-22423557 - hans.drolenga@sweco.nl

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren