Europadag: belangrijke monumenten in de EU verlicht voor de Europese verkiezingen

07 MEI 2024 09:30 | Europees Parlement

Meer dan 60 steden in heel Europa zullen aankondigingen weergeven waarin burgers worden opgeroepen om te stemmen, een maand voor de Europese verkiezingen van 6-9 juni.

De Grote Markt in Brussel, de Arc de Triomphe in Parijs en het Colosseum in Rome zullen worden verlicht ter gelegenheid van Europadag (9 mei) en markeren zo het aftellen een maand voor de Europese verkiezingen (6-9 juni). De gebouwen zullen de campagne “Gebruik je stem. Of anderen zullen voor je beslissen” of een afbeelding van de Europese vlag projecteren tussen woensdag 8 mei en donderdag 9 mei.

Onder de andere belangrijke gebouwen en monumenten die deelnemen zijn het nationale parlement in Wenen, de Samuel Beckett-brug en de gebouwen van het nationale parlement in Dublin, het stadhuis van Vilnius, Fort St Angelo in Valletta, het presidentieel paleis in Bratislava, het Cibeles plein in Madrid en het nationale parlement in Boekarest.

In Nederland zal De Willemshof verlicht zijn. In Belgie zullen het Stadhuis in Brussel en Leuven verlicht zijn, evenals de gebouwen van het Europees Parlement en het kasteel van Rossignol.

Met deze verlichting in steden in heel Europa werken het Europees Parlement en nationale en lokale overheden samen om 440 miljoen Europese burgers te informeren over het belang van deze Europese verkiezingen. 9 mei, Europadag, is niet alleen een herdenkingsdag, maar ook een dag om stil te staan bij deze gedeelde toekomst. De naderende verkiezingen maken deze gelegenheid belangrijker dan ooit.

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring, waarin de Franse minister Robert Schuman pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Je kan de volledige lijst van deelnemende monumenten hier vinden en foto’s en video’s na het evenement zullen hier beschikbaar zijn.

In de mediakit van het Europees Parlement is meer informatie te vinden over de Europese verkiezingen en de rol van het Europees Parlement.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid